„Twee ministers CU; De Jonge niet meer op Volksgezondheid”
In het coalitieakkoord zijn volgens ingewijden afspraken gemaakt over miljardeninvesteringen in grote problemen zoals het klimaat, het woningtekort en de aanpak van de stikstofproblematiek, meldt de NOS.
Opvallend is dat het nieuwe kabinet het besluit neemt om het rekeningrijden in te voeren, lang een omstreden punt bij onder meer de VVD. Dit gaat niet alleen gelden voor elektrische auto’s die nu geen wegenbelasting betalen, maar ook voor benzineauto’s. De invoering van het rekeningrijden neemt vermoedelijk wel wat tijd in beslag: naar verwachting wordt de maatregel dan ook pas in het kabinet na Rutte IV van kracht.
Daarnaast is het kabinet van plan kinderopvang voor een deel gratis te maken.
NRC weet te melden dat Rutte IV de loonkloof tussen leraren in het primair en voortgezet onderwijs wil dichten door het salaris van leraren in het primair onderwijs te verhogen. Ook willen VVD, D66, CDA en ChristenUnie plannen uit het Nationaal Programma Onderwijs, het miljardenplan dat tijdens de coronacrisis werd opgezet om onderwijsachterstanden te verkleinen, permanent maken. Ingewijden melden aan NRC dat over deze plannen overeenstemming is bereikt.
Inmiddels lijkt er ook overeenstemming over de verdeling van kabinetsposten. Er komen in het kabinet-Rutte IV twintig ministers, verdeeld naar grootte van de partijen: acht voor VVD, zes voor D66, vier voor CDA en twee voor ChristenUnie. Daarnaast komen er tien staatssecretarissen.
In de verdeling die donderdagavond nog op tafel lag, krijgt het CDA niet opnieuw het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat betekent dat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) niet kan terugkeren op die post. Er wordt in de partij nog gesproken of - en zo ja, op welke plek in het kabinet - De Jonge zal terugkeren.