Binnenland

Vijf jaar cel geëist tegen verkoper pgp-telefoons aan criminelen

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag in Rotterdam een celstraf van vijf jaar geëist tegen een 56-jarige man uit Huizen voor het leveren van versleutelde pgp-telefoons aan criminelen. De zaak tegen zijn 71-jarige compagnon is op verzoek van zijn advocaat uitgesteld.

ANP
7 December 2021 18:17

Beide verdachten wordt officieel witwassen van zo’n 4,5 miljoen euro, overtreding van de telecommunicatiewet en valsheid in geschrifte ten laste gelegd. Het verkopen van telefoons waarop berichten versleuteld kunnen worden, is op zich niet strafbaar, maar dat is wel het geval als ze door de afnemers voor criminele doeleinden worden gebruikt. De telefoons werden bovendien niet geregistreerd volgens de telecomwet en de winst werd niet opgegeven aan de belastingen.

Veel criminelen waanden zich tot enkele jaren geleden onbespied door pgp-telefoons (pretty good privacy) te gebruiken om hun (strafbare) afspraken te regelen. In 2015 werd in Nieuwegein een grote wapenvondst gedaan, waarbij ook het gebruik van de pgp-telefoons aan het licht kwam. Daarbij werden enkele leden van de wapenbende onder meer veroordeeld tot celstraffen voor het voorbereiden van liquidaties. De zaak is nauw verbonden met het Marengo-proces dat momenteel ook dient met Ridouan Taghi als hoofdverdachte van meerdere liquidatie-opdrachten.

In het onderzoek naar de pgp-toestellen kwamen Louis van L. (56) en Franklin V. (71) uit Amsterdam al snel in beeld als afnemers en doorverkopers van de telefoons vanuit Canada. Toen de politie erin slaagde veel pgp-berichten op de telefoons te kraken, kreeg het duo volgens het Openbaar Ministerie het verzoek vanuit de criminele wereld om de berichten op de servers op afstand te wissen.

Op 9 mei 2017 viel het doek voor de pgp-handel met Canada, toen in Nederland, Costa Rica, Duitsland en Oostenrijk tegelijkertijd invallen werden gedaan. Van L. en V. werden die dag ook aangehouden. Bij dit duo werden onder meer dure auto’s, twee miljoen euro in contanten en telefoons gevonden en werd er beslag gelegd op twee miljoenenpanden.

De rechtbank hoopt op 20 januari uitspraak te kunnen doen in de zaak tegen de Huizenaar, die inmiddels in Oostenrijk woont. Wanneer de zaak tegen zijn Amsterdamse compagnon wordt behandeld, is nog niet bekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer