Binnenland

Gemeenten mogen ook nieuwbouwhuizen toewijzen aan eigen inwoners

Gemeenten mogen in de toekomst ook een deel van de nieuwbouwkoopwoningen gaan toewijzen aan de eigen inwoners. Het demissionaire kabinet komt hiermee tegemoet aan een wens van de gemeenten.

ANP
3 December 2021 08:52Gewijzigd op 3 December 2021 12:32
beeld ANP, Sander Koning
beeld ANP, Sander Koning

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat het om 30 procent van de sociale koopwoningen. Dat zijn huizen tot 355.000 euro, de grens van de Nationale Hypotheek Garantie ((NHG) in 2022. Ze bevestigt een bericht in de Volkskrant.

Door de schaarste aan koopwoningen uit deze categorie lopen vooral starters en eenverdieners in loondienst zo’n huis mis omdat die te duur zijn geworden. „Deze situatie is onwenselijk”, schrijft het ministerie in een toelichting op de wet.

„Het is belangrijk dat er ook plek komt en blijft voor de mensen die een binding hebben met de gemeente; de leraren, de verpleegkundigen, de politieagent”, aldus demissionair minister Kajsa Ollongren. „Het is belangrijk dat zij kunnen blijven wonen waar zij werken.”

Het gaat volgens de bewindsvrouw om een „beperkt aantal” woningen die gemeenten op deze manier kunnen toebedelen. De wetswijziging is opgesteld in overleg met de gemeenten.

Op dit moment mogen gemeenten al huurwoningen toewijzen aan woningzoekenden met een lokale binding. In een wijziging van de Huisvestingswet wordt dit percentage ook verhoogd. Het gaat van 25 naar 30 procent. Gemeenten zijn de afgelopen jaren steeds vaker woningzoekenden met een regionale of lokale binding voorrang gaan geven. Het percentage steeg van 55 procent in 2016 naar 74 procent in 2020, staat in de toelichting.

De wetswijziging is vorige maand in consultatie gegaan. Belanghebbenden kunnen zich er tot januari over uitspreken. De verwachting is dat de wetswijziging ergens volgend jaar rond moet zijn. Het is „geen enorme wijziging”, aldus de woordvoerster.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer