ChristenUnie: De Jonge moet creatiever zijn rond 1G-beleid
De ChristenUnie is vooralsnog niet tevreden met de manier waarop demissionair zorgminister De Jonge vorige week de haalbaarheid van een zogenaamd 1G-beleid is nagegaan.
CU-Kamerlid Bikker had „net wat meer oplossingsgerichtheid” verwacht, zo zei ze woensdag in een coronadebat.
Bij een 1G-beleid worden alle bezoekers van bijvoorbeeld evenementen, horeca-aangelegenheden en pretparken of dierentuinen vooraf getest om zo de verspreiding van het virus te tegen te gaan. De CU schoof dat beleid onlangs naar voren als alternatief voor een 2G-beleid. Daarbij moeten bezoekers een coronatoegangsbewijs laten zien dat alleen geldig is als ze zijn gevaccineerd of door genezing immuniteit hebben opgebouwd.
„Wij vinden dat 1G een proportioneel, een passender en een effectief voorstel is”, herhaalde Bikker woensdag. „De minister heeft gezegd dat hij een eerste uitwerking gaat maken, maar eerlijk gezegd ziet het er met die uitwerking wel naar uit dat het nogal prijzig en wat moeilijk uitvoerbaar is.” In een door het OMT uitgevoerde doorrekening, die De Jonge vorige week naar de Kamer stuurde, staat dat voor een doeltreffende inzet van het 1G-beleid wekelijks 7,7 tot 8,9 miljoen PCR-testen moeten worden afgenomen. De Jonge waarschuwde dat de daarvoor benodigde testcapaciteit ontbreekt en dat de kosten voor zo’n beleid konden oplopen tot ruim 400 miljoen per week.
Volgens Bikker had De Jonge in de uitwerking op z’n minst een aantal settings kunnen benoemen „waar 1G misschien wel passend zou zijn.” Onderbelicht in zijn reactie blijft volgens haar ook dat gericht inzetten op vaker testen positieve gedragseffecten heeft. Als mensen thuis al zelftesten hebben liggen, zijn ze bijvoorbeeld sneller geneigd om te testen bij klachten, zo blijkt uit onderzoek.
Demissionair premier Rutte liet doorschemeren dat hij door wil met het inzetten van het 2G- beleid, zodra het aantal besmettingen voldoende is teruggedrongen. Rutte wees op cijfers die laten zien dat ongevaccineerden een hoger risico lopen om in het ziekenhuis of op de IC te belanden en zodoende ook een groot aandeel hebben in de druk op de zorg. Voorstellen voor een vaccinatieplicht om op die manier de vaccinatiegraad te verhogen wees de Kamer tot nu toe af, zo riep hij in herinnering. Het moet dus een vrije keus van mensen blijven om zich niet te laten vaccineren, concludeerde de premier, „maar dan is het ook de vrijheid van de politiek om te zeggen dat wij straks niet anders kunnen dan maatregelen nemen om, zeker in sectoren die niet-essentieel zijn, de toegang te beperken tot mensen die gevaccineerd zijn of de ziekte hebben doorgemaakt. Dat hoort bij vrijheid en verantwoordelijkheid.”
CU, SGP en CDA vroegen De Jonge met klem om de snelle beschikbaarheid van twee nieuwe coronavaccins, Novavax en Valneva, zoveel mogelijk te bevorderen. Deze zogenaamde eiwitvaccins hebben een andere werking dan de vaccins die nu al op de markt zijn, wat voor een deel van de gewetensbezwaarden reden zou kunnen zijn om zich alsnog te laten vaccineren. De oproep van de christelijke partijen werd mede-ondertekend door VVD, D66 en JA21.