Klimaatverandering van beperkte invloed op hongersnood Madagaskar
De hongersnood op Madagaskar is nauwelijks het gevolg van klimaatverandering. Uit een donderdag verschenen studie blijkt dat het gebrek aan voedsel op het eiland voor de kust van Afrika slechts in zeer beperkte mate wordt veroorzaakt door de opwarming van de aarde. De Verenigde Naties (VN) spraken eerder juist van „hongersnood door klimaatverandering” op het eiland.
De onderzoekers van World Weather Attribution, een instituut dat de relatie tussen extreme weersverschijnselen en klimaatverandering duidt, hebben verschillende modellen op het eiland losgelaten. Daaruit blijkt dat de droogte waar Madagaskar de afgelopen twee jaar mee kampte, niet „significant verslechterde door klimaatverandering”.
Het gebrek aan regen valt volgens de onderzoekers nog altijd binnen de „verwachte natuurlijke variabiliteit”. Wel waarschuwen de wetenschappers dat klimaatverandering de droogte in de toekomst erger kan maken. De internationale studie heeft nog geen zogeheten peer review gekregen, wat betekent dat de resultaten nog niet zijn beoordeeld door andere, onafhankelijke wetenschappers.
Madagaskar kampt sinds juli 2019 met de ergste droogte in decennia, waardoor gewassen zijn verwoest. Meer dan een miljoen mensen op het Afrikaanse eiland hebben voedselhulp nodig en volgens de VN staan een half miljoen kinderen op het punt acuut ondervoed te raken. Madagaskar is een van de armste landen ter wereld.