Ook Anode Energie valt om door gestegen energieprijzen
Energiemaatschappij Anode Energie vraagt bij de rechtbank in Rotterdam faillissement aan, zo kondigt het bedrijf aan. De onderneming heeft zo’n 14.000 directe en indirecte klanten voor kleinverbruik. Volgens Anode kwam een partij waarbij het bedrijf energie inkoopt zijn verplichtingen niet na, waardoor het bedrijf gas en elektriciteit plotseling tegen de sterk gestegen marktprijzen moest inkopen. Dat redde het bedrijf niet, waardoor een bankroet onafwendbaar is.
Anode Energie stelt in een persbericht dat het bedrijf zich wel had ingedekt tegen sterke prijsstijgingen op de energiemarkten, maar dat uitblijvende leveringen voor problemen zorgden. Het bedrijf had niet genoeg geld in kas om tegen de huidige prijzen gas en stroom in te kopen. Zo was elektriciteit in november gemiddeld ruim vier keer zo duur als een jaar eerder en gas bijna zes keer zo duur.
Het bedrijf heeft de Autoriteit Consument & Markt geïnformeerd (ACM) over de aanstaande aanvraag van het faillissement. Een curator moet dan volgens richtlijnen van de toezichthouder kleinere klanten van het bedrijf onderbrengen bij andere energiemaatschappijen.
Anode Energie leverde onder de eigen merknaam energie aan klanten, maar kocht ook gas en elektriciteit in voor andere energieleveranciers. Het bedrijf zegt dat hun namen vertrouwelijk zijn. Oprichter en eigenaar Eric van Teeffelen schat wel in dat ook deze bedrijven het moeilijk kunnen krijgen door het faillissement van Anode Energie. Naast de 14.000 kleine klanten leverde Anode Energie energie aan circa 140 grootverbruikers.
Gas en elektriciteit zijn dit najaar fors duurder geworden. Dat komt door een combinatie van de koude winter die achter de rug is, relatief kleine Europese gasreserves en de sterk aangetrokken vraag naar energie door het economisch herstel van de coronacrisis. Eerder gingen Welkom Energie en Enstroga al failliet door de opgelopen marktprijzen.
Van Teeffelen laat weten dat het Zwitserse Anode International Trading de met hem afgesloten contracten niet meer kon nakomen. Ondanks dezelfde naam staat dit bedrijf los van het in Barendrecht gevestigde Anode Energie, legt hij uit.
Anode Energie werd ook genoemd als partij in het juridisch geschil tussen aandeelhouders van Allure Energie, dat wegens de ruzie faillissement aanvroeg. Volgens Van Teeffelen was Allure een klant van Anode maar betaalde het de rekeningen niet.