Pleidooi voor veiliger Barendrecht
De SGP/CU-combinatie in Barendrecht presenteerde deze week een nota over waarden en normen. Dit moet de aanzet vormen voor een brede discussie over normvervaging op lokaal niveau. Tevens moeten burgers zich weer veilig voelen. „Mogelijk dienen we als voorbeeld voor andere gemeenten.”
Normvervaging treft ook Barendrecht, onder de rook van Rotterdam. De stad telt bijna 40.000 inwoners. Vandalisme, agressief gedrag en gevoelens van onveiligheid nemen toe. Daarbij stoort vooral het christelijke deel van de bevolking, zo’n 40 procent, zich aan het vloeken op de sportvelden, ongewenste (erotische) reclameposters en kwetsende of godslasterlijke voorstellingen in het plaatselijke theater.
Reden voor SGP/CU om een nota over waarden en normen op te stellen. In een lokale bevolkingsenquête scoort het thema veiligheid het hoogst. Daar wil de combinatiefractie de komende tijd sterk op inzetten. „Wat de gemeente doet, komt onvoldoende uit de verf”, schetst C. Versendaal, medeopsteller van de nota. „Barendrecht zou bijvoorbeeld plaatselijke belangengroepen meer moeten stimuleren tot positieve straatacties. Daarvoor moet geld worden vrijgemaakt.”
Jongeren vormen de voornaamste aanleiding voor gevoelens van onveiligheid. Vooral bewoners in Vinex-locatie Carnisselande kampen daarmee. Vorige week nog werden in die wijk 23 raddraaiers opgepakt. Barendrecht investeert te weinig in preventie op dit terrein, stelt Versendaal. „Er moet een kliklijn komen waar burgers vandalisme, hinderlijk gedrag en graffitioverlast kunnen melden”, vervolgt hij. „Tevens moeten er meer toezichthouders en particuliere beveiligingsbedrijven komen.”
De nota ”U ten goede” telt 26 pagina’s en is deze week aangeboden aan de gemeenteraad. Om een beeld te schetsen waar de schoen wringt, zijn kerken, maatschappelijke organisaties, sportverenigingen en burgers benaderd. Uit deze informatie heeft de SGP/CU-fractie aanbevelingen geformuleerd, die de gemeenteraad samen met B en W moet gaan omzetten in beleid. „Het college kan de aanbevelingen uitvoeren, de gemeenteraad stelt het budget vast”, legt Versendaal uit. „Als het dagelijks bestuur moeilijk doet vanwege bezuinigingen, zal SGP/CU beleid afdwingen door moties.”
Ruim een jaar is aan de nota gewerkt. Versendaal verwacht dat deze de tongen losmaakt in Barendrecht. „Je kunt waarden en normen er bij de burgers niet ingieten”, weet hij. „Maar door het onderwerp telkens op de agenda te plaatsen, worden burgers aan het denken gezet. Herhaling is de kracht van reclame.”
Een halfjaar geleden organiseerde SGP/CU een discussieavond over waarden en normen. Duidelijk werd dat kerken niet aan de zijlijn moeten blijven staan. „In ons forum zat een predikant”, zegt Versendaal. „Vanuit het publiek kwam de kritiek dat kerken te veel naar binnen zijn gericht. Kerkgemeenten pakten de handschoen goed op door direct contact te zoeken met sportverenigingen.” Onderwerp van gesprek is het vloeken op de sportvelden.
SGP/CU koos ervoor de nota niet met andere partijen te schrijven. Een bewuste keuze, stelt Versendaal. „Vanuit een kerkgenootschap kwam de suggestie het CDA erbij te betrekken”, bekent hij. „We kozen daar niet voor, omdat christen-democraten genuanceerder tegen zaken als ongewenste reclame-uitingen of aanstootgevende theatervoorstellingen aankijken.”
Versendaal sluit niet uit dat vanuit andere gemeenten interesse komt voor het SGP/CU-initiatief. „Ze kunnen contact met ons opnemen”, stelt hij. „Op bepaalde punten kan de nota worden toegesneden op lokale omstandigheden elders.”