Rookgordijn rond tennisster Peng nadat ze politicus beschuldigde van misbruik
Tennisster Peng Shuai beschuldigde oud-vicepremier Zhang ervan haar seksueel misbruikt te hebben. Sindsdien is ze spoorloos. Zij is niet de eerste prominente Chinees die op mysterieuze wijze verdwijnt.
„Ik weet dat iemand van uw statuur, vicepremier Zhang Gaoli, zal zeggen dat u niet bang bent”, schreef Peng (35) begin deze maand op Weibo, het Chinese Twitter. „Maar hoewel het vergelijkbaar is met een mot die een vlam aanvalt, zal ik de waarheid over u vertellen.”
Die waarheid is volgens Peng dat Zhang (75) haar dwong tot seks nadat ze bij hem thuis was uitgenodigd om te tennissen. „Die middag gaf ik geen toestemming en kon niet stoppen met huilen.”
Genoemde citaten tekende de NOS op. Wat ze nog meer schreef, is niet meer na te gaan, want haar bericht werd snel van het internet gewist. Sindsdien is onduidelijk waar ze is en hoe het met haar gaat.
Nadat onder meer tenniscollega’s en politici de Chinese regering opriepen de zaak te onderzoeken en informatie over haar verblijfplaats te delen, doken afgelopen week beelden van haar op in Chinese staatsmedia. Ook werd een aan haar toegeschreven mail gepubliceerd waarin ze haar beschuldigingen introk. Bovendien videobelde ze zondag met de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Peng verklaarde dat ze veilig en in orde is en vroeg om privacy.
De Chinese regering zei dinsdag dat de zaak veel te groot wordt gemaakt. „Ik denk dat sommige mensen moeten stoppen met het opzettelijk en kwaadwillig hypen van deze kwestie, laat staan deze kwestie te politiseren”, zei de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Waarnemers twijfelen er nauwelijks aan dat Peng onder grote druk staat en niet vrijuit kan spreken.
Minnaressencultuur
De NRC schreef deze week dat het al eeuwenlang de normaalste zaak van de wereld is dat Chinese leiders jonge minnaressen hebben. Voormalig leider van de Communistische Partij van China, Mao Zedong, spande de kroon. Maar in het #MeToo-tijdperk wordt die minnaressencultuur niet zomaar meer geaccepteerd, aldus de krant. „Voor het eerst wordt de partij gedwongen om ten overstaan van de hele wereld te reageren op beschuldigingen van seksueel geweld.”
Het is niet te zeggen hoe het met Peng zal aflopen. Huang Xueqin, een belangrijke figuur in de Chinese #MeToo-beweging, verdween op 19 september dit jaar. Pas deze maand werd duidelijk dat ze is vastgehouden en wordt aangeklaagd.
Het gebeurt vaker dat een prominente Chinees even van het toneel verdwijnt na iets onwelgevalligs te hebben gezegd of gedaan. Zo werd drie maanden niets gehoord van Jack Ma, oprichter van Alibaba, nadat hij vorig jaar de financiële regelgeving in China bekritiseerde.
Journalist Chen Qiushi, die aan het begin van de coronapandemie liet zien wat er in Wuhan gebeurde, werd in februari 2020 opgepakt en dook 600 dagen later weer op. Over zijn mysterieuze verdwijnen zie hij: „In het afgelopen jaar en acht maanden heb ik veel meegemaakt. Over sommige dingen kun je praten, over andere niet.”
Hoe China met Peng omgaat, kan gevolgen hebben voor de Olympische Winterspelen die in februari 2022 in Peking worden gehouden. Zo wordt in diverse landen de roep om een diplomatieke boycot steeds luider.