VVD wil vermogende wooncorporaties aanslaan
Wooncorporaties moeten volgens de VVD–fractie in de Tweede Kamer vennootschapsbelasting gaan betalen. Corporaties moeten niet sparen, stelt VVD–Kamerlid Veenendaal. Volgens de meest recente gegevens zit deze groep verhuurders er warmpjes bij. Hun vermogen steeg over 2003 explosief tot bijna 15 miljard euro.
Eind 2002 hadden de corporaties nog 10,9 miljard in kas voor investeringen in stadsvernieuwing en nieuwbouw, 0,6 miljard meer dan een jaar eerder. De daaropvolgende twaalf maanden is daar 4 miljard bijgekomen door de verkoop van huizen en de lagere lange rente over leningen, stelt directeur Van der Moolen van toezichthouder Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV).
Daarnaast heeft het CFV over 2003 de waarde van de grond die corporaties bezitten, deels (voor een bedrag van 1,5 miljard euro) meegeteld. Over 2002 is dat niet gebeurd. De totale grondwaarde schat Van de Moolen voorzichtig op 2,8 miljard.
De riante vermogenspositie van de corporaties is vooral huurders een doorn in het oog. In hun ogen moeten de miljardenreserves worden gebruikt om te bouwen. Volgens VVD–woordvoerster Veenendaal moet de opbrengst uit de vennootschapsbelasting, minstens 60 miljoen euro oplopend tot 200 á 300 miljoen per jaar, voor stadsvernieuwing gebruikt moeten worden. Het geld moest dus niet in de schatkist vloeien om het begrotingstekort te drukken.
De PvdA wijst het liberale voorstel af, maar het CDA staat er niet afwijzend tegenover als het geld binnen de VROM–begroting blijft, bleek uit eerste reacties vooruitlopend op het debat over de begroting over 2005 van VVD–minister Dekker. De Tweede Kamer bespreekt die dinsdag en woensdag met haar.
Veenendaal zet verder vraagtekens bij de manier waarop de corporaties worden gerund. Directeuren zijn bijna ook altijd bestuurders. „Dat kan dus niet." Ook het extern toezicht moet anders. Volgens het VVD–Kamerlid overlappen het CFV en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) elkaar. De taken van het CFV, in een paar jaar gegroeid van zestien tot 28 werknemers en een van de duurste semi–overheidsinstellingen, zouden kunnen worden overgenomen door het WSW.
Ook CDA–collega Sterk is kritisch over de corporaties en wil een beter toezicht. Discussies over onder andere de beloning van bestuurders vragen volgens haar om een antwoord. Sterk drong er bij minister Dekker op aan om – minder dwingende – convenanten met de sector te sluiten