Laatste samenkomst in ‘chocoladekerkje’ Weesp
De vrijzinnige geloofsgemeenschap NPB Laren-Blaricum en Weesp en omgeving kwam deze maand voor het laatst samen in de Van Houtenkerk aan de Oudegracht in Weesp.
De kerk, een rijksmonument, werd in 1906 op het voormalige terrein van chocoladefabriek Van Houten gebouwd voor de plaatselijke Nederlandse Protestantenbond (NPB). Opdracht daartoe gaven de zussen Jet en Anna van Houten, dochters van chocoladefabrikant Coenraad van Houten. Zij waren sociaal erg actief in de NPB in Weesp, waarvan hun vader in 1880 medeoprichter was.
Het gebedshuis, door kerkgangers aangeduid als „gehoorzaal”, werd in de volksmond „het chocoladekerkje” genoemd. In 1940 werd het pand door de erven van de dames Van Houten geschonken aan de NPB Weesp en omgeving. Omdat de afdeling de beheers- en onderhoudskosten niet meer kon opbrengen, verkocht zij de kerk in 2009 aan Stadsherstel Amsterdam, een organisatie die in de regio Amsterdam monumenten en beeldbepalende panden restaureert en een passende bestemming geeft.
De brede eenbeukige zaalkerk, die nu kan worden gehuurd voor onder andere lezingen, concerten en huwelijken, heeft een geheel authentiek interieur in de stijl van Berlages Nieuwe Kunst met Jugendstilkenmerken. In het oog springen de kroonluchters, de wandarmaturen en de vele sjablonen op de wanden en de plafonds. Het orgel uit 1907, gebouwd door de firma Adema, is in 2019 gerestaureerd.
Tijdens de laatste samenkomst, die een „toesluitingsviering” werd genoemd, hield vrijzinnig predikant ds. Peter Korver een lezing over de geschiedenis van de NPB-afdeling en het kerkgebouw.
NPB Weesp en omgeving ging in 2011 samen met NPB Laren-Blaricum. In totaal zijn er 20 leden. Tot nu toe werden er maandelijks twee samenkomsten op zondag gehouden, één in Laren en één in Weesp, die ook door belangstellenden worden bezocht. Voortaan is er eens per maand een „zondagbijeenkomst” in Laren. Daarnaast houdt de afdeling elke maand een activiteitenmiddag.