VN–commissie doet aanbevelingen over globaal veiligheidsbeleid
NEW YORK (AP) – Het internationale terrorisme, de dreigende verspreiding van massavernietigingswapens, ’mislukte’ landen, de georganiseerde misdaad, sociale onrust als gevolg van armoede en oorlogen vormen de grootste bedreigingen voor de rust en stabiliteit in de wereld de komende decennia. Dat staat in een donderdag te verschijnen rapport van een door secretaris–generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties benoemde commissie, waar het persbureau AP een samenvatting van heeft weten te bemachtigen. De commissie, die onder leiding staat van de voormalige Thaise premier Anand Panyarachun, heeft een honderdtal aanbevelingen opgesteld om de globale dreigingen in de 21ste eeuw het hoofd te bieden. Zo beveelt de commissie onder meer aan de Veiligheidsraad uit te breiden zodat die de veranderde internationaal–politieke verhoudingen sinds de oprichting van de VN weerspiegelen. Het aantal leden van het hoogste VN–orgaan moet worden uitgebreid van vijftien naar 24. Latijns–Amerika moet een zetel in de Veiligheidsraad krijgen en internationaal invloedrijke landen als India en Japan moeten een (semi–)permanente zetel krijgen, aldus de commissie in haar lang verwachte rapport.
Annan heeft gezegd de laatste twee jaar van zijn ambtstermijn te willen besteden aan het hervormen van de VN en het uitwerken van de doelstellingen die vier jaar geleden op de VN–Millennium–top zijn gesteld over de bestrijding van armoede en het doorvoeren van sociaal–politieke hervormingen. Om de samenstelling van de Veiligheidsraad te wijzigen is de steun van tweederde van de VN–lidstaten nodig en zou geen enkele van de huidige vijf permanente leden een veto uit mogen spreken.
Het VN–rapport probeert ook richtlijnen te geven voor het gebruik van geweld in internationale conflicten en bij de bestrijding van terreur. Het Handvest van de Verenigde Naties legitimeert het gebruik van geweld nu slechts in geval van zelfverdediging en met toestemming van de Veiligheidsraad. De VN–commissie is niet voor uitbreiding van de geweldsbevoegdheden tussen VN–lidstaten, maar wil wel de mogelijkheid scheppen om geweld te gebruiken om te voorkomen dat terroristen de beschikking krijgen over massavernietigingswapens.