Zweten om het laten slingeren van stukken in de trein
Erg handig is het niet. CU-leider Gert-Jan Segers laat formatiestukken in de trein slingeren. Er zijn echter meer schrijnende gevallen. „Het zweet brak me uit.”
Segers moest woensdag met de billen bloot. Drie weken geleden liet hij in de eerste klas van de intercity naar Den Haag een proeve van een regeerakkoord van VVD en CDA liggen. Een treinreiziger speelde de stukken toe aan de Volkskrant.
„Ik heb iets doms gedaan, gewoon ongelooflijk stom”, gaf Segers eerlijk toe over zijn vergeetachtigheid. „Ik heb een paar keer met m’n hoofd op mijn bureau geramd.” De CU geeft een ludieke draai aan de blunder. De partij deelt in 2022 tijdens de gemeenteraadsverkiezingen vergeet-me-nietjes uit.
Het laten slingeren van stukken is een nieuw dieptepunt met documenten over de formatie. Eind maart ontstond grote opschudding nadat verkenner Kajsa Ollongren met papieren onder haar arm over het Binnenhof liep waarop stond te lezen ”functie elders” voor het kritische Kamerlid Pieter Omtzigt.
Segers is niet de enige die de fout ingaat met documenten. Neem de verkiezingen van 1994, wanneer D66 in de peilingen als een na grootste staat. Een D66’er laat in die tijd het complete campagneplan in de trein liggen.
„Daarin stond dat D66 geen campagne zou voeren voor een premierschap van Van Mierlo, hoewel die toen dé runner-up was”, meldt Hubert Smeets, auteur van een biografie over Hans van Mierlo, op Twitter. De vinder speelt het campagneplan toe aan de PvdA, die daardoor vroegtijdig op de hoogte was van de D66-strategie. Kok werd premier.
In 2007 doet zich iets vergelijkbaars voor, reageert SGP’er Menno de Bruyne op de tweet. Op een printer in de CU-gang van de Tweede Kamer blijft een deel van het nog geheime conceptregeerakkoord liggen. „Een journalist vond het en ging ermee aan de haal.”
D66-leider Van Mierlo was verstrooid. Sigarenhandelaar A. G. Dirksen stuurt hem in 1973 een brief: „Geachte heer Van Mierlo. Hierbij zend ik u enige papieren, welke ik vanmorgen bij mij op de stoep heb gevonden.” Bijgesloten was een kopie van een vertrouwelijke brief. Ook over de formatie.
Er blijken meer ‘Segertjes’ te blunderen in de trein. „Herkenbaar”, zegt journalist Bas Haan op Twitter. „Ik liet ooit –maanden vóór publicatie– mijn tas met de ‘Teevendeal’ (geheime schikking tussen OM en een drugshandelaar, GtV) in de trein liggen bij het overstappen. Gelukkig vond ik hem niet in een krant terug, maar gewoon keurig bij de gevonden voorwerpen.”
Michel de Bruijn uit Haarlem meldt op hetzelfde medium ooit een tas vol privacygevoelige info en dossiers in de tram te hebben laten liggen.” Kort daarvoor had de gemeente nog iedereen verboden papieren dossiers bij zich te hebben, tweet hij. „Het zweet brak me uit. Uurtje later werd ik gebeld door een aardige mevrouw.”
Vergeetachtig
Mensen zijn knap vergeetachtig. De NS stuit elk jaar op een bonte verzameling aan achtergelaten spullen. Lampenkappen, kunstgebitten, camera’s, hoeden, tassen, paraplu’s. Formatiestukken zijn ze nog niet tegengekomen.
Schoonmakers stuiten dagelijks op zo’n 300 gevonden voorwerpen. In de eerste tien maanden van 2019 waren er 108.000 gevonden voorwerpen, meldt een NS-woordvoerder. In dezelfde periode van 2020 werden 30.000 voorwerpen aangetroffen. Met dank aan de coronacrisis.
Geheime stukken
Over de grens kunnen ze er ook wat van. In september 2013 liet toenmalig premier David Cameron van Engeland regeringsdocumenten onbeheerd achter in de trein. De premier slenterde door het gangpad, terwijl hij een rood koffertje –speciaal voor overheidspapieren– achterliet. Met de sleutel in het slot.
De documenten zouden gedetailleerde plannen voor militaire aanvallen op Syrië hebben bevat, maar dat is nooit officieel bevestigd. Een treinreiziger meldt in dagblad The Mirror dat hij er zo met het koffertje vandoor had kunnen gaan.
Bij een bushalte in Engeland werden eind juni van dit jaar doorweekte, vertrouwelijke militaire documenten aangetroffen van een hoge piet uit het Britse leger. De vijftig pagina’s –met label ”Secret UK Eyes Only”– bevatten geheime info over de aanwezigheid van het Britse marineschip HMS Defender bij de Krim, het door Rusland geannexeerde schiereiland. Andere documenten gingen over een mogelijk toekomstige Britse militaire missie in Afghanistan.