Economie

Gazprom biedt op onderdeel Yukos

Het Russische concern Gazprom werpt zich in de strijd om het grootste productiebedrijf van de aangeslagen Russische oliemaatschappij Yukos. Dat heeft de algemeen directeur van het dochterbedrijf Gazpromneftegaz dinsdag in Moskou bekendgemaakt.

RTR/DPA/AFP/ANP
30 November 2004 15:08Gewijzigd op 14 November 2020 01:56

Met de aankoop van Yuganskneftegaz kan Gazprom zijn bezittingen in de oliesector fors opvoeren, aldus directeur Sergej Bogdantsjikov. Yuganskneftegaz pompt ruim 60 procent van Yukos’ olie naar boven en vormt daarmee de kernactiviteit van de grootste oliemaatschappij van Rusland. De aanschaf van Yuganskneftegaz door Gazprom is „de meest rendabele strategie om een toonaangevende rol op de wereldmarkt te gaan spelen", aldus de directeur. Gazprom heeft zich laten adviseren door Deutsche Bank.

De Russische Staat verkoopt Yuganskneftegaz om zo de miljarden binnen te halen die Yukos de belastingdienst nog schuldig is. In totaal staat Yukos aan achterstallige belastingen en boetes voor 25,4 miljard dollar in het krijt.

De verkoop geschiedt per opbod in een veiling op 19 december. Moskou heeft het openingsbod vastgesteld op 246,75 miljard roebel, of 8,65 miljard dollar.

Verscheidene partijen zouden belangstelling hebben voor Yuganskneftegaz, onder meer omdat de prijs volgens ingewijden laag is. Ook Chinezen hebben hun interesse in de Russische olie laten blijken. Over de deelname van westerse oliemaatschappijen bestaat nog onduidelijkheid. Yukos’ houdstermaatschappij, Menatep, heeft de verkoop als illegaal bestempeld en gedreigd de nieuwe eigenaren met claims te zullen achtervolgen.

De waarde die het Kremlin aan Yuganskneftegaz heeft gehecht, is veel lager dan eerdere ramingen. Zakenbank Dresdner Kleinwort Wasserstein had de waarde van Yukos’ kroonjuweel tussen de 14,7 miljard en 17,3 miljard dollar getaxeerd.

Yukos wordt al geruime tijd door het Kremlin achtervolgd. De voormalige topman Michail Chodorkovski zit al meer dan een jaar achter de tralies op verdenking van fraude. Volgens waarnemers wil het Kremlin met de ontmanteling van Yukos de politieke ambities van Chodorkovski breken.

Gazprom is voor ruim 38 procent in handen van de Russische Staat. Het concern is goed voor eenvijfde van de wereldgasproductie en 90 procent van Ruslands gasproductie. Gazprom, dat bijna 300.000 werknemers heeft, levert ook aardgas aan Nederland.

Gazpromneftegaz zal met de huidige activa in 2005 ongeveer 37 miljoen ton ruwe olie naar boven halen. Bogdantsjikov vindt deze hoeveelheid onvoldoende en wil verder groeien door overnames, van onder meer Sibneft en Surgutneftegaz.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer