CIO: Laat 1,5 meter afstand leidraad zijn in kerken
De anderhalve meter afstand zou voor kerkenraden leidraad moeten zijn nu die wettelijke verplichting weer overal geldt.
Dat advies geeft het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) in een woensdagmiddag gepubliceerd advies. „Dit betekent dus dat er per kerkgebouw dient te worden bepaald hoeveel kerkgangers er met inachtneming van deze afstandsnorm een zitplaats kunnen vinden in het kerkgebouw.”
Kerkgangers zouden een vaste zitplaats moeten hebben en zich zo weinig mogelijk verplaatsen tijdens de kerkdienst, luidt het CIO-advies. „Met name voor kleinere kerkgebouwen die een beperkt aantal zitplaatsen hebben op 1,5 meter afstand verdient het overweging om opnieuw een reserveringssysteem te hanteren, zodat geen kerkgangers behoeven te worden teleurgesteld”, schrijft het overlegorgaan.
Het CIO wijst erop dat de anderhalve meter regel niet geldt voor een voorganger bij de bediening van de Doop of Avondmaal.
Een verantwoorde toepassing van de basisregels moet het uitgangspunt blijven, aldus het CIO. „Ook omdat het coronatoegangsbewijs (CTB) niet van toepassing is op kerkdiensten.”
CIO adviseert met nadruk om als kerken aandacht te hebben voor kwetsbare personen of groepen van personen die de kerkdienst willen bezoeken. „Ook adviseert CIO om bij kerkdiensten niet de grenzen van mogelijkheden op te zoeken en rekening te houden met de (on)mogelijkheden van een kerkgebouw.”
De mondkapjesplicht is uitgebreid en geldt in Nederland voor alle publieke binnenruimten. „Alhoewel kerkgebouwen van deze plicht zijn uitgezonderd, adviseert het CIO aan de aangesloten kerkgenootschappen nadrukkelijk te overwegen om bij binnenkomst in en vertrek uit het kerkgebouw en bij verplaatsingen kerkgangers te vragen een mondkapje te dragen.”
Het CIO wijst verder op het belang van goede ventilatie. „In dit verband kan het ook overweging verdienen om het aantal samen te zingen liederen tijdens een kerkdienst te beperken en op een ingetogen wijze te zingen.”
Het dringende advies om thuis maximaal vier personen thuis te ontvangen, heeft ook gevolgen voor groeps- en kringwerk bij kerkleden thuis, concludeert het CIO. „Een bijeenkomst in het kerkgebouw of digitaal kan een alternatief zijn.”
Jeugd- en jongerenwerk blijft mogelijk, stelt het overlegorgaan verwijzend naar de regels voor onderwijs en sport.
CIO wijst opnieuw op „het belang van het digitaal uitzenden van kerkdiensten.” „Voor kerkgangers die geen plaats kunnen vinden in het kerkgebouw en ook voor hen die aarzelen, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, of vanwege een kwetsbare gezondheid de kerkdienst bij te wonen.”
De Protestantse Kerk in Nederland heeft woensdag aangegeven het advies van het CIO over te nemen en gaat de 1,5 meter afstand hanteren en werken met placering. Mondkapjes dragen bij verplaatsingen wordt weer de regel. Verder is de PKN ervoor minder en ingetogen te zingen.
PKN-scriba ds. R. de Reuver heeft woensdag aangegeven „grote aarzelingen bij het gebruik van de 2G-maatregel” te hebben. „Persoonlijke vrijheid en collectief belang botsen hier met elkaar. Persoonlijke vrijheid is een belangrijke christelijke waarde. Ieder mens is waardevol in Gods ogen. Tegelijk heeft de overheid zorg te dragen voor het welzijn van het geheel van de samenleving. Het is de verantwoordelijkheid van de overheid –maar ook van onszelf– om persoonlijke vrijheid en collectief belang niet tegenover elkaar uit te spelen. Zij dienen in balans te zijn met elkaar om goed te kunnen samenleven.Het invoeren van 2G- of 3G-maatregelen voor het bijwonen van een kerkdienst past niet bij de kerk”, aldus ds. De Reuver.