Bruiloft in Marokko
Op de dag dat de lente begon, donderdag 21 maart, trouwde de 38-jarige Marokkaanse koning Mohammed VI in besloten kring met de 24-jarige Lalla Salma Bennani. Een dag later werd bekendgemaakt dat Zijne Majesteit in het huwelijk was getreden. Dat laatste was uniek.
In Marokko was het tot dusver ongebruikelijk dat officieel ruchtbaarheid werd gegeven aan koninklijke verbintenissen. Mohammeds vader koning Hassan hield zijn bruid Lalla Latifa bijvoorbeeld netjes in zijn paleiselijke vertrekken verborgen. Zo niet Mohammed. Op grote schaal werden foto’s van Bennani verspreid. Een en ander betekent dat de zaken in Marokko langzaamaan veranderen.
Als Mohammed komt te overlijden, zijn er troonopvolgers. De ene is Mohammeds jongere broer Moulay Rachid, de andere is neef Moulay Hicham. Moulay Hicham wordt vanwege zijn ideële engagement ook wel de rode prins genoemd. Diverse malen kritiseerde hij openlijk de falende democratisering in het land. Hij zou in januari asiel hebben aangevraagd in de Verenigde Staten. Hiermee wilde hij ontsnappen aan de Marokkaanse geheime dienst, die achter hem aan zou zitten.
Mohammed trouwde met zijn bruid in de intimiteit van zijn paleis in Rabat. De plechtigheid had plaats volgens islamitisch recht. De echte bruiloft met internationale gasten zal drie dagen duren, te beginnen op 12 april in de oude koningsstad Marrakesh. Tegenover een Frans blad sprak de 38-jarige vorst van een „normale bruiloft van een jong paar.” Een onbekommerde „normale bruiloft” is het in werkelijkheid niet. Want net als in Nederland is in Marokko een vorstelijk huwelijk een staatsaangelegenheid, waar allerlei haken en ogen aan zitten. Lange tijd moesten op last van het hof geruchten over het vrijgezellenleven van Mohammed de kop worden ingedrukt. De koninklijke spruit hield zich wat al te intensief bezig met feesten en snelle wagens, zonder aan erfopvolgers te denken. Toen hij na de dood van zijn vader in 1999 de troon beklom, werd het serieus. Naar verluidt zou hij in die tijd zelfs al in het geheim een huwelijk zijn aangegaan. Wat dat betreft valt de appel dan niet ver van de stam, want ’s konings vader zou een aanzienlijk harem hebben gehad.
Bij de keus van een echtgenote moet de Marokkaanse koning rekening houden met de politieke en economische machtsconstellatie in zijn land. Hassan II trouwde in 1961 bij zijn troonsbestijging met een Berbervrouw uit de Atlasbergen. Dat moest het symbool zijn van de verbinding tussen Arabieren en Berbers in het Marokkaanse koninkrijk. Mohammeds moeder had geen officiële titel en verscheen evenmin in het openbaar. Met andere woorden: Marokko heeft die verbintenis vooral gezien als een opsluiting en achterstelling van de Berbers.
Met de nieuwe koningin ligt dat anders. Er is meteen veel meer bekend over Salma. Zo is het bekend dat ze de dochter van een professor uit Tanger is die aan de universiteit van Fes doceert. Al jong verloor Salma haar moeder. Haar grootmoeder voedde het meisje op in Rabat. Daar studeerde ze informatietechnologie. Ze is werknemer bij Omnium Nord-Africain, een van de grootste bedrijven van Marokko, waar de koninklijke familie voor 20 procent aandelen in heeft.
Koning Mohammed schenkt zijn vrouw Lalla Salma een titel. Ze zal Hare Koninklijke Hoogheid prinses Lalla Salma worden genoemd. Dat is meer dan Mohammeds moeder ooit meekreeg. Lalla Latifa werd eenvoudigweg „moeder van de prinsen” genoemd. Salma wordt prinses en geen koningin. Dat heeft een reden. „De islam kent geen koninginnen. Dus is daar in Marokko ook geen sprake van”, aldus de koning vorig jaar tegen het blad Paris Match. Naar verluidt zal Salma zich bezighouden met sociale activiteiten.
Intussen kijkt het Marokkaanse volk al reikhalzend uit naar de bruiloft, die „sprookjesachtig” belooft te zijn. Ook is de modern ogende, roodharige bruid al een voorbeeld voor vele Marokkaanse vrouwen die de bazaars afstruinen naar henna om hun haarkleur een extra dimensie te geven. Zodat ze kunnen wedijveren met de uitzonderlijk lange haartooi van de nieuwste koninklijke aanwinst. Voorvechters van meer vrouwenrechten verwachten heimelijk dat het aantreden van prinses Lalla Salma de positie van de vrouw in Marokko ten goede zal komen.