Internetaanbieders tegen bewaarplicht
Aanbieders van internet hebben zich verenigd in hun verzet tegen een plan om alle gegevens over het telefoon- en internetverkeer minimaal een jaar te bewaren.
„De bewaarplicht gaat waarschijnlijk vele miljoenen euro’s kosten”, schrijven onder meer XS4ALL, Wanadoo en UPC in een brief aan de justitie-experts in de Eerste en de Tweede Kamer.
Volgens 41 internetaanbieders vergaderen de Europese ministers van Justitie nog dit jaar over het voorstel. De briefschrijvers menen dat het Nederlandse kabinet vastberaden lijkt het voorstel door te drukken voor het aflopen van het Nederlandse EU-voorzitterschap, eind dit jaar. In hun brief dringen ze er bij de kamerleden op aan „de regering te verbieden akkoord te gaan” met het voorstel.
De bedrijven maken zich niet alleen zorgen over de hoge kosten, maar ze ageren ook tegen de schending van de privacy van internetgebruikers. „De nu voorgestelde bewaarplicht richt zich niet alleen op daders of verdachten, maar op iedere internetter, verdacht of niet.”
Verder menen de internetaanbieders dat de bewaarplicht een zware hypotheek legt op de toekomst van de telecomindustrie. „Innovatieve nieuwe communicatiediensten kunnen alleen uitgeprobeerd worden als ze op voorhand voldoen aan strenge opsporingseisen ten aanzien van aftapbaarheid en, straks, de bewaarplicht.”
Sinds 2001 hebben de internetproviders een aftapverplichting. „Als justitie een verdachte in de gaten wil houden, moeten wij dat faciliteren, maar dat is iets heel anders dan een algemene bewaarplicht waarbij we alle informatie van iedereen moeten bewaren”, zei een woordvoerster van XS4ALL maandag. „Bovendien zijn er nu helemaal geen mogelijkheden om zo’n grote hoeveelheid informatie goed op te slaan en daar ook de gewenste gegevens uit te filteren.” Een doorsnee internetaanbieder met 100.000 klanten ’vervoert’ dagelijks circa 5,5 terabyte aan gegevens, wat neerkomt op 8500 cd’s.