Kerry in Glasgow: teksten slotakkoord niet verder afzwakken
De Amerikaanse klimaatgezant John Kerry heeft vrijdag in Glasgow gezegd dat de teksten in het slotakkoord van de klimaattop niet verder moeten worden afgezwakt. Eerder op de dag werd bekend dat de slotteksten die in de maak zijn op de top van de VN op een aantal punten zijn afgezwakt ten opzichte van de vorige versie. Zo zijn veranderingen aangebracht in passages over CO2-reducties op korte termijn, en het afbouwen van steenkoolgebruik en het subsidiëren van fossiele brandstoffen.
Over de passages die gaan over het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen zei Kerry dat hij „heel diep” gelooft dat de tekst behouden moet blijven. „Hij kan niet zwakker worden. Het kan niet achteruit gaan vanaf hier.”
Kerry stelde verder dat het uitgeven van veel geld aan het subsidiëren van fossiele brandstoffen „de definitie van krankzinnigheid” is. Hij zei dat er afgelopen vijf of zes jaar nog biljoenen dollars zijn uitgegeven aan zulke subsidies. „Die subsidies moeten verdwijnen”, aldus de klimaatgezant. Kerry sprak tijdens een vergadering op de top waarin landen kunnen aangeven wat ze vinden van de teksten tot dusver.
Ook Zhao Yingmin van de Chinese delegatie bij de COP26 heeft kritiek geuit op de aangepaste versie van het voorlopige slotakkoord. Hoewel het in de teksten „urgent” wordt genoemd dat rijke landen de beloofde 100 miljard dollar per jaar aan klimaathulp ook echt aan de armere landen doen toekomen, is dat volgens Zhao niet genoeg. Hij stelde dat de plannen onvoldoende zijn uitgewerkt. „We zien nog steeds een gebrek aan specifieke en gedetailleerde afspraken”, zei hij verwijzend naar onder meer de vraag hoe het geld bij armere landen terecht gaat komen. Ook de Keniaanse delegatie hekelde het uitstellen van de betalingen aan armere landen en zei: „Ons vertrouwen is geschonden.”
Volgens The Guardian was de Saudische delegatie positiever over de conceptteksten. De spreker noemde ze „werkbaar”. De Zuid-Koreaanse afgevaardigde uitte volgens de krant echter de meest lof, met de woorden: „Ik geloof echt dat we heel dicht bij een consensus zijn.”