Mars door Rotterdam door en voor gedupeerden toeslagenaffaire
Ongeveer tweehonderd gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire en medestanders hebben met de ‘Mars met de Moeders’ door Rotterdam aandacht gevraagd voor hun problemen. Ze stellen dat die nog lang niet zijn opgelost. Bij het kantoor van de Belastingdienst, het eindpunt van de tocht, overhandigden de moeders hun eisen aan demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen).
De vrouwen willen snel eerherstel, vergoeding van emotionele en fysieke en andere geleden schade en een systeemverandering. Van Huffelen zei de eisen „goed en serieus te gaan bekijken” en mee te nemen in de ‘herijking’. Dat is een nieuw voorstel om gedupeerden verder te helpen, waarmee de bewindsvrouw begin december naar de Tweede Kamer gaat. Rond dezelfde tijd zal Van Huffelen schriftelijk reageren op de eisen van de ouders, zo beloofde zij.
Geëmotioneerde moeders riepen tijdens de toespraak van Van Huffelen, op een klein podium voor het belastingkantoor, ook om het terugkrijgen van hun kinderen. De staatssecretaris zei „niet zomaar te kunnen beloven dat al die kinderen terug kunnen komen”. Daarop werd ze uitgejouwd. Ruim 1100 kinderen van gedupeerden door de kinderopvangtoeslagenaffaire werden tussen 2015 en 2020 uit huis geplaatst, zo werd vorige maand bekend.
Met veel spandoeken en borden met daarop onder meer ‘Ik ben meer dan mijn achternaam’ en ‘Einde toeslagenschandaal nu’ liep de stoet van het Rotterdamse stadhuis naar een kantoor van de Belastingdienst. Die plek en datum voor de mars waren bewust gekozen. Het is precies twee jaar geleden dat een groep moeders met Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP) naar het belastingkantoor in Rotterdam ging om de kwestie aan te kaarten. Na het krijgen van dossiers werd volgens Leijten duidelijk dat de Belastingdienst werkte met zwarte lijsten en vergaande risicoselectie, onder meer op basis van etniciteit.
In de toeslagenaffaire zijn duizenden ouders door de overheid onterecht als fraudeur bestempeld en zo in de schulden gestort. Veel ouders raakten ook psychisch in de knel door de schulden.
Eind vorig jaar besloot het kabinet al dat alle gedupeerde ouders in ieder geval 30.000 euro ontvangen en eventuele verdere schade ook vergoed krijgen. Bovendien worden zij verlost van hun schulden, zodat zij met een schone lei kunnen beginnen. Maar die operatie verloopt nog allesbehalve soepel. Nog maar een zeer klein deel van alle dossiers is volledig afgehandeld.