Binnenland

Kabinet overweegt lokaal QR-code in te voeren voor winkels

Het kabinet kijkt naar de optie om in bepaalde regio’s een coronapas te vragen voor toegang tot niet-essentiële winkels (zoals kleding- en meubelzaken) en plekken als pretparken en dierentuinen. Het is nog niet besloten „of en hoe” het coronatoegangsbewijs breder wordt ingezet. Dat moet ook nog besproken worden met de Kamer, aldus premier Mark Rutte.

ANP
3 November 2021 21:13Gewijzigd op 3 November 2021 21:59
beeld ANP, Robin Utrecht
beeld ANP, Robin Utrecht

Maar het kabinet overweegt wel de coronapas alleen in sommige regio’s op meer plekken te vragen. Het gaat dan om regio’s met veel besmettingen, waar relatief weinig mensen gevaccineerd zijn en relatief veel mensen in het ziekenhuis terechtkomen. De komende anderhalve week bespreekt het kabinet of er bovenop de dinsdag aangekondigde maatregelen nog een verdere aanscherping van de regels komt. Op 12 november is er een nieuwe persconferentie.

VVD-Kamerlid Aukje de Vries zei in debat met de premier dat ze het „mooi zou vinden als we een pakket kunnen maken wat we eventueel regionaal in variaties in kunnen zetten”. Rutte zei tegen zijn partijgenote dat hij daarvoor openstaat, maar dat het kabinet de komende tijd nog overlegt over eventuele verdere maatregelen. De vraag of de regels strenger worden, zal volgens Rutte onder meer afhangen van het „gedrag” van mensen: bijvoorbeeld of meer mensen thuiswerken.

Verwarring

Het nieuwe advies om minstens de helft van de werkweek thuis te werken, moet verwarring uit de weg helpen, zegt demissionair premier Mark Rutte. Het devies „geeft mensen die nu worden verplicht om altijd naar kantoor te komen extra middelen” om zich te verzetten tegen die wens van hun werkgever, denkt hij.

Het nieuwe advies vervangt het oude, dat luidde: „werk thuis als het kan en op locatie als dat nodig is”. Dat is vervangen „omdat we hebben gemerkt dat er werkgevers zijn die werknemers vragen om volledig naar kantoor te komen”, zei Rutte tegen de Tweede Kamer. Communicatieadviseurs hebben het kabinet aanbevolen er een normering aan toe te voegen. „Wil je dat er meer wordt thuisgewerkt dan nu, dan moet je ook de norm scherper zetten, namelijk: werk minstens de helft van de tijd thuis.”

Bijna een op de tien getraceerde besmettingen is te herleiden naar het kantoor of een andere werkplek, blijkt uit recente cijfers van het kabinet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer