Biden pakt hoofdrol op top van G20 in Rome
De G20-top in Rome staat zaterdag en zondag in het teken van de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Joe Biden en de paus, een bezoek van first ladies aan het Colosseum en de voorbereiding op de klimaattop.
Rome neemt twee dagen lang eventjes weer zijn rol op als hoofdstad van de wereld, als ”caput mundi”, zoals dat in de Romeinse tijd heette. Dan komt de top van de G20 in de Italiaanse hoofdstad bij elkaar. Wel moeten de organisatoren het stellen zonder de komst van de Chinese president Xi Jinping, die al sinds twee jaar zijn land niet meer uitkomt. Diens Russische collega Vladimir Poetin laat eveneens verstek gaan, vanwege de pandemie. Beide mannen volgen de conferentie via een videoverbinding.
De hoofdrol op de G20 is daarmee automatisch weggelegd voor Joe Biden, ook al omdat hij er extra tijd in investeert. De Amerikaanse president vertrok donderdag uit de Verenigde Staten om vrijdag een bezoek te brengen aan paus Franciscus. Dit is de beste kans voor de president en de paus om hun gezamenlijke ecologische doelstellingen te formuleren. Van Franciscus is bekend dat hij met zijn ‘klimaatsencycliek’, genaamd Laudato Si, dicht bij Biden staat.
Het klimaat is niet alleen onderwerp van gesprek tussen de paus en de president, maar tussen alle deelnemers aan de G20. Deze jaarlijkse topconferentie van de (economisch) machtigste landen ter wereld vloeit dit jaar over in de COP26-conferentie, die zondag in het Schotse Glasgow van start gaat. Bijna alle deelnemers in Rome gaan eveneens naar Glasgow.
Wereldtentoonstelling
Maar de G20 in Rome heeft meer agendapunten. De organisatoren hebben de agenda met potlood ingevuld met drie Engelse allitererende modewoorden: People, Planet, Prosperity, in het Nederlands mens, planeet, welvaart. „We moeten zorg dragen voor de planeet, de mensen en voor een sterk economisch herstel dat zowel inclusief als duurzaam is”, zo staat in het programma. Biden gaat in elk geval praten over het Iraanse nucleaire programma, energieprijzen en de problemen in de distributieketen.
De G20 is in 1999 opgericht met als doel besprekingen op hoog niveau te houden, aanvankelijk om te zorgen voor de internationale financiële stabiliteit. De bijeenkomst wordt sinds 2008 afgesloten met een topconferentie waarbij staatshoofden en regeringsleiders acte de présence geven. De landen die deel uitmaken van de G20 vertegenwoordigen 60 procent van de wereldbevolking en meer dan 80 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in de wereld. Nederland wordt in Rome als gastdeelnemer vertegenwoordigd door premier Mark Rutte.
De conferentie wordt gehouden in een congrescentrum aan de zuidkant van Rome, waar een ruim opgezette infrastructuur helpt het evenement in goede banen te leiden. Een massieve politiemacht is op de been gebracht. Het luchtruim boven Rome wordt twee dagen gesloten. De Schengencontrole is tijdelijk opgeschort om eventuele buitenlandse amokmakers te onderscheppen.
De conferentieruimte ligt op een veilige locatie, maar de delegatieleden gaan op en neer naar de binnenstad, ook al omdat de meeste deelnemers hun accommodatie daar hebben. De first ladies en andere partners krijgen als een soort viptoeristen sowieso exclusieve rondleidingen door de hoofdstad.
Achterliggend doel hiervan is, zo meent de Italiaanse krant Il Messaggero, om de wereld de schoonheid van Rome te laten zien. Dit zou moeten helpen in haar kandidatuur om de organisatie van de Wereldtentoonstelling in 2030 in de wacht te slepen.