Deltacommissaris: Mondiaal verlagen CO2 essentieel voor Nederland
Het is voor het laaggelegen Nederland essentieel dat de CO2-emissie overal ter wereld omlaag gaat. Nederland moet daarnaast extra tempo maken met het uitvoeren van het Deltaprogramma, dat zorgt voor maatregelen tegen overstromingen, droogte en zoetwatertekorten.
Dat stelt Deltacommissaris Peter Glas in een reactie op het Klimaatsignaal’21 dat het KNMI maandag heeft gepresenteerd. „We moeten waterkeringen versterken, de kustlijn onderhouden en zoetwatervoorraden in oppervlakte- en grondwater vasthouden. De bestaande aanpak volstaat mogelijk niet. We moeten bij de ruimtelijke inrichting goed kijken waar we bouwen en wat dat voor de waterstrategie betekent”, aldus Glas.
Topprioriteit
De Unie van Waterschappen stelt, in reactie op het KNMI, dat aanpassen aan extreem weer en inspelen op de sneller stijgende zeespiegel een topprioriteit moeten worden van het nieuwe kabinet. „Toenemende hoosbuien en droogte betekenen niet alleen meer werk voor de waterschappen, maar ook voor het Rijk, de provincies en de gemeenten. Iedereen moet vol aan de bak, zodat we ons versneld kunnen aanpassen aan de verandering. De tijd dat we water, land en bodem naar onze hand konden zetten is voorbij”, meldt voorzitter Rogier van der Sande van de Unie van Waterschappen.
Het Havenbedrijf Rotterdam beschouwt het nieuwe rapport als een belangrijke waarschuwing, maar verwacht niet dat de stijging van de zeespiegel de komende decennia al leidt tot problemen in de Rotterdamse havens.
Ondernemersorganisatie VNO-NCW noemt het „belangrijk en goed” dat het KNMI de uitkomsten van het eerdere klimaatrapport van het VN-panel van klimaatwetenschappers „vertaalt naar een breed publiek.” Volgens de lobbyorganisatie is het belangrijk om de komende tijd met alle partijen te werken aan de klimaataanpak. „Het bedrijfsleven heeft hiervoor plannen gemaakt en het komt nu aan op uitvoering”, aldus VNO-NCW.
Het Verbond van Verzekeraars zegt zich „ernstige zorgen” te maken over de verwachte klimaatschade door een stijgende zeespiegel, toename van droogte en meer extreme buien. Algemeen directeur Richard Weurding van het verbond vreest dat klimaatschades, zoals door de overstromingen in Limburg afgelopen zomer, vaker en forser gaan voorkomen. Vandaar dat hij namens de koepelorganisatie ook pleit voor een krachtig klimaatbeleid, zowel nationaal als internationaal.
Demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat zei bij de presentatie van het Klimaatsignaal’21 van het KNMI dat klimaatverandering geen abstracte materie is. „Als we niets doen, verandert ons leven compleet.” Volgens Van Weyenberg is het code rood voor het klimaat. „Ook voor de kabinetsformatie. Ik ga er niet over als staatssecretaris, maar een van de grootste punten die bij de formatie op tafel zou moeten liggen is de vraag hoe we klimaatverandering gaan voorkomen. Én hoe we de samenleving gaan aanpassen aan de veranderingen die al bij ons zijn.”