Binnenland

Staphorster Jan Talen blikt terug op „hectische week”

Hij heeft een „hectische” week achter de rug. Jan Talen, zegsman van de hersteld hervormde gemeente in Staphorst, ziet hoe zijn dorp onder het vergrootglas ligt. „Alles wat gedaan wordt vanuit een christelijke achtergrond, roept vijandschap op.”

23 October 2021 13:49
beeld ANP, Vincenct Jannink
beeld ANP, Vincenct Jannink

Op NPO Radio 1 zei Francisco van Jole, hoofdredacteur van Joop.nl, deze week dat iemand die een vaccin weigert met een beroep op Gods wil maar vervolgens wel medisch behandeld wil worden, „God zijn werk moet laten doen.” „Ga maar lekker dood.”

*Wat vindt u van zo’n uitspraak?*

Ouderling Talen: „Die is nogal ongenuanceerd. Ik denk dan aan woorden uit de Bijbel: „In de wereld zult gij verdrukking hebben.” Misschien verwoord ik het nu heel zwaar. Maar ik denk deze dagen nogal eens: Alles kan, behalve als iets vanuit christelijke standpunten wordt gedaan. Denk aan discussies rond wat er gezegd mag worden op christelijke scholen. Op een of andere manier roept iets dat gedaan wordt uit christelijk oogpunt vijandschap op.”

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, stelt zaterdag in het AD dat het nodig kan zijn om in de strijd tegen corona „lokale lockdowns” in te zetten. Hij noemt Staphorst als voorbeeld.

Hoe beziet u zo’n suggestie?

„Nu Staphorst kampt met veel besmettingen, probeert iedereen al afstand te houden. Het is op straat rustig. In de kerk zijn we afgeschaald, banken zijn om en om gevuld. We hebben een goed luchtverversingssysteem. Een team regelt dat kerkgangers niet in één keer massaal de kerk uitgaan. Voor mijn gevoel zijn we heel voorzichtig.

Als mensen iets uit zichzelf doen, is dat beter dan dat de overheid iets dwingt. Want als burgers iets van de overheid moeten, kunnen die burgers juist het tegenovergestelde gaan doen. Al is burgerlijke ongehoorzaamheid niet goed.”

De Staphorster SGP-voorzitter Den Ouden roept ongevaccineerden op zich tot de jaarwisseling aan de vroeger coronaregels te houden. Hoe staat u daarin?

Schermafbeelding 2021-10-23 om 14.29.02.jpg
Talen. beeld RD

„Ik ben het volkomen met hem eens. Zeker als hij zegt dat we moeten voorkomen dat de naam van de Heere door het slijk gehaald wordt. Den Ouden zei van de week in het tv-programma Op1 dat hij als ongevaccineerde zijn bed in het ziekenhuis zou willen afstaan aan een ander, mocht dat nodig zijn. Zo sta ik er ook in.

Nu schrijft de Nederlandse wet voor dat iedereen in de zorg gelijk behandeld moet worden. Maar stel dat de overheid zou bepalen dat ongevaccineerden voortaan als laatste aan de beurt zijn in het ziekenhuis, dan vind ik dat we ons daarbij neer moeten leggen. Ja, ik weet dat ik nogal wat zeg. Maar zo sta ik er wel in. Als de kwestie van inenten voor ons echt een gewetenszaak is, zullen we de uiterste consequentie moeten aanvaarden. Al is die situatie nu niet aan de orde.”

Ziekenhuis

Talen ging woensdag in gesprek met de leiding van het Isala Ziekenhuis in Zwolle. Daar zijn relatief veel ongevaccineerde coronapatiënten uit Staphorst opgenomen. Samen met ds. H. J. van Marle en Klaas Dunnink, voorzitter van de kerkvoogdij, ging Talen om tafel met de ziekenhuisleiding.

Peilde het ziekenhuis naar uw idee voldoende de gemoedsbezwaren tegen vaccinatie?

„Ik denk het wel. We hebben elkaars standpunten uitgewisseld. Er viel geen wanklank. We gaven aan dat niet vaccineren een gewetenszaak is. Dwang is dan niet gepast. Je kunt een geloofszaak niet beredeneren. Geloven is iets anders dan het naast elkaar zetten van een aantal argumenten en dan een afweging maken. Tegen een radiojournalist zei ik van de week iets als: „Ook al kan ik niet alles beredeneren, toch wil ik me op grond van de Bijbel niet laten inenten.”

Huisarts Reza Pezeshki Nia uit Rouveen gaat mensen thuis vaccineren tegen corona. Dat stelt de huisarts in Rouveen, buurdorp van Staphorst, zaterdag in zowel de Volkskrant als de Stentor. In de Volkskrant zegt de huisarts: „Ik heb patiënten die zich wel willen laten prikken, maar doodsbang zijn voor het oordeel van de gemeenschap.”

Hoe beoordeelt u zo’n uitspraak?

Talen, met enige verbazing in zijn stem: „Ik ben geboren en getogen in Staphorst, maar herken me helemaal niet in dit beeld. Ieder neemt voor zichzelf de beslissing om zich wel of niet te laten vaccineren. Pas zei iemand: „Als de dominee gemeenteleden oproept zich te laten vaccineren, doen ze het allemaal.” Ook die voorstelling van zaken herken ik helemaal niet. Mensen laten zich op dit punt niet gezeggen, ook niet door hun familie. Onlangs liet iemand me weten dat hij zich had laten prikken. Ik zeg dan niet: „Daar doe je geen goed aan.” Mijn enige reactie is: „Als je maar niet je vertrouwen op dat vaccin stelt.””

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer