„Stop klimaatcrisis, maar kom niet aan mijn vlees”
Een meerderheid van de Europeanen is voorstander van snelle actie om de klimaatcrisis te stoppen, blijkt uit onderzoek in zeven Europese landen. Maar zelf de eet- of reisgewoonten veranderen, ligt moeilijker.
In aanloop naar de Klimaatconferentie in Glasgow (COP26) ondervroegen de Universiteit van Cambridge en de Britse marktonderzoeker YouGov 9000 Europeanen in zeven landen naar hun mening over de klimaattop. Hoewel veel burgers zich niet bewust zijn dat die top al binnen minder dan twee weken start, steunt een grote meerderheid de doelstellingen ervan.
„Het goede nieuws voor de organisatoren van de klimaattop is dat we in alle onderzochte landen een grote meerderheid vonden voor het programma van de top”, zegt Joel Rogers de Waal van YouGov. „In elk van de landen is de meerderheid het erover eens dat de klimaatverandering een groot probleem is, en vinden respondenten niet dat de ernst ervan wordt overdreven.”
Rewilding
De onderzoekers vonden ook veel steun voor sommige ingrepen om de klimaatverandering te stoppen. Vooral voor rewilding –het herstel van natuur in haar oorspronkelijk staat– is er veel enthousiasme, tot zelfs 79 procent in Spanje.
En in bijna alle landen is er grote steun voor overheidsinvesteringen in hernieuwbare energie, van 52 procent in Duitsland tot 69 en 74 procent in Italië en Spanje. Enkel Frankrijk valt uit de toon met 24 procent.
Maar dat enthousiasme ebt snel weg als de levensstijl van de respondenten zelf in het vizier komt. In elk van de zeven landen zegt een meerderheid van de respondenten nog minstens verschillende keren per week vlees te eten.
Verminderd
Van de vleeseters blijkt maar een heel klein percentage hun vleesconsumptie te hebben verminderd het voorbije jaar, van wie amper de helft dat deed om milieuredenen.
Ook een verbod op benzine- en dieselauto’s of een vliegtuigtaks haalt in geen van de landen een meerderheid onder de respondenten.