Recensie: Sweelinck in Alkmaar en Polen
Een origineel idee: het oudste bespeelbare orgel van Nederland combineren met dat van Polen. De beide titularissen van de orgels in Alkmaar en Olkusz wisselen elkaar af met een fraaie selectie werken van de jubilerende Hollandse componist Sweelinck.
Beide orgels hebben een bijzonder fraaie, vocale klank en bezitten een middentoonstemming, die van wezenlijk belang is om de muziek van Sweelinck recht te doen. De beide orgels hebben ook gemeenschappelijk dat ze gerestaureerd zijn door de firma Flentrop.
Bij het beluisteren is het eerste wat opvalt dat beide spelers, Pieter van Dijk en Krysztof Urbaniak, zeer beheerst en met veel aandacht voor detail spelen. De uitstekende opname zorgt ervoor dat we zowel de schoonheid van beide orgels als deze details prima meekrijgen. De beide schijfjes geven ons een dwarsdoorsnede van Sweelincks werk: vrije werken, zoals toccata’s en fantasia’s, koraalvariaties (waaronder psalmen) en variaties op wereldlijke liederen.
Het spel van Van Dijk kende ik: aandacht voor lange lijnen en doordachte articulaties maken deel uit van zijn aanpak. Bij het beluisteren van de cd’s kon ik niet blind vaststellen welke stukken door hem of door Urbaniak gespeeld werden. Dat is enerzijds een compliment aan Urbaniak, die toch 26 jaar jonger is dan Van Dijk. Anderzijds zou ik wensen dat met name de vrije werken iets avontuurlijker zouden klinken. Dat neemt niet weg dat hier op topniveau gemusiceerd wordt en we bovendien het neusje van de zalm aan orgelklanken uit de renaissance te horen krijgen.
Sweelinck 400 years – between West and East – Alkmaar & Olkusz – Pieter van Dijk & Krzysztof Urbaniak; DMP-records (DVH 140363); 2-cd; € 20,-; bestellen: www.dmp-records.nl