Christenvervolging

Pakistan serveert wet tegen gedwongen bekering af

Een Pakistaans wetsvoorstel om gedwongen bekeringen van christelijke en hindoe meisjes tegen te gaan, werd vorige week verworpen. Religieuze minderheden zijn ontstemd.

Redactie kerk
20 October 2021 08:09
Pakistaanse activisten komen tijdens een demonstratie op voor de rechten van minderheden. beeld AFP, Arif Ali
Pakistaanse activisten komen tijdens een demonstratie op voor de rechten van minderheden. beeld AFP, Arif Ali

Het was een zware domper voor de christelijke riksja-chauffeur uit Faisalabad. Eind vorige maand besliste het hooggerechtshof in Lahore dat Gulzar Masihs minderjarige dochter in handen blijft van de moslimman waar ze mee trouwde. De vader stelt dat het meisje is ontvoerd en onder dwang tot de islam is bekeerd.

Volgens de verklaring van Masih zette hij zijn dochter Chashman Kanwal met zijn riksja af bij school, om vervolgens niets meer van haar te vernemen. Een zoektocht leverde niets op. Uiteindelijk spoorde de politie het minderjarige meisje op, maar die weigerde iets te doen omdat ze zich vrijwillig zou hebben bekeerd.

De rechter vond de verklaring van het meisje dat ze de islam uit vrije wil accepteert en niet is ontvoerd, afdoende. Het argument dat de tiener minderjarig is, deed volgens hem niet ter zake. De islam noemt namelijk geen minimumleeftijd voor bekering en huwelijk. Islamitische juristen hechten meer belang aan de mentale leeftijd.

Anti-islam

De zaak van Kanwal is een van de vele dubieuze dan wel gedwongen bekeringen van hindoeïstische en christelijke meisjes in Pakistan. Mensenrechtenorganisaties schatten dat jaarlijks zo’n duizend tieners hiervan slachtoffer zijn. Dat aantal kan hoger liggen; veel gevallen blijven onder de radar.

Een wetsvoorstel dat aan deze praktijken een einde zou moeten maken, werd vorige week echter verworpen. De door de Pakistaanse premier ingestelde parlementaire commissie die de gedwongen bekeringen onderzoekt, stemde niet in met het ontwerp van het ministerie van Mensenrechten.

Het ministerie van Religieuze Zaken verzette zich al eerder tegen de voorgestelde wet. Volgens de minister van het departement zou zo’n plan juist de vrede in het land verslechteren en minderheden meer in de problemen brengen, aldus de Pakistaanse krant Dawn.

Senator Mushtaq Ahmed van de radicale islamitische partij Jamaat-e-Islami ontkende zelfs het probleem van gedwongen bekeringen in Pakistan. Daarnaast beweerde hij dat het voorstel „anti-islam” was. Ook een commissielid was die mening toegedaan. „We zullen in dit land geen wetgeving toestaan ​​die tegen de islam is”, voegde hij daaraan toe.

De puristen vallen met name over het instellen van een minimumleeftijd met betrekking tot bekeringen en een huwelijk. Zulke bepalingen moeten voorkomen dat minderjarige meisjes in handen vallen van kwaadwillenden, maar gaan eveneens in tegen islamitische gebruiken.

Ommezwaai

Organisaties die opkomen voor de rechten van minderheden verwijten de overheid „onverschilligheid.” De afwijzing van het wetsvoorstel weerspiegelt de politieke onwil om het probleem aan te pakken, klinkt het.

Dat de Pakistaanse premier Imran Khan eerder kritiek uitte op de gedwongen bekeringen en ze „onislamitisch” noemde, maakt de huidige gang van zaken voor minderheden nog eens extra wrang. Zijn ”ommezwaai” wordt sterk bekritiseerd.

Meer dan dertig mensenrechtengroepen drongen in een open brief er bij de premier op aan het wetsvoorstel juist goed te keuren. Ook verschillende kerken roepen de regering op om een einde te maken aan de gedwongen bekeringen en huwelijken van niet-moslimmeisjes.

In deze tweewekelijkse rubriek brengt onze RD-redacteur godsdienstvrijheid verdrukte en vervolgde christenen voor het voetlicht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer