Stijging Covidgevallen zet door; Van Dissel verwacht geen nieuwe lockdown
De stijging van het aantal nieuwe coronagevallen zet door, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Afgelopen week registreerde het instituut 25.751 nieuwe positieve tests. Dat is ruim 44 procent meer dan vorige week. Desondanks verwacht OMT-voorman Jaap van Dissel geen nieuwe lockdown in de winter.
De GGD’en testten vorige week ruim 198.000 mensen, van wie bijna 24.000 mensen een positieve uitslag kregen. Dat is in totaal 12 procent, tegenover 10,3 procent een week eerder. Afgelopen etmaal steeg het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal met 3949. Een dag eerder waren het er met 3370. Het reproductiegetal liep op tot 1,20. Dat wil zeggen dat 100 mensen 120 anderen besmetten.
Het aantal mensen met Covid-19 dat moest worden opgenomen in een ziekenhuis steeg afgelopen week met zo’n 20 procent ten opzichte een week eerder. Er waren 385 nieuwe ziekenhuisopnames, waarvan 81 op de intensive cares. Vorige week ging het nog om 71 nieuwe ic-opnames. De meeste mensen die werden opgenomen in een ziekenhuis waren niet gevaccineerd.
Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) begon woensdag weer met de landelijke spreiding van coronapatiënten. In totaal lagen er dinsdag 617 mensen met Covid-19 in een ziekenhuis. Ernst Kuipers, voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), verwacht dat het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis de komende tijd zal stijgen tot zo’n 800 patiënten.
Ook het aantal sterfgevallen als gevolg van Covid-19 steeg afgelopen week harder. Het RIVM kreeg 48 meldingen van sterfgevallen, een verdubbeling ten opzichte van de zeven dagen daarvoor.
Religieuze bijeenkomst
De meeste mensen raakten besmet via huisgenoten. Zo’n 0,8 procent van de besmettingen vond plaats tijdens religieuze bijeenkomsten; minder dan een week eerder, toen het ging om 0,9 procent.
OMT-voorzitter Van Dissel verwacht, ondanks oplopende besmettingscijfers, dat lockdownmaatregelen zoals een avondklok komende winter niet nodig zijn. Hij wijst op de hoge vaccinatiegraad onder de Nederlandse bevolking, ruim 85 procent heeft een eerste prik gehad. „We zitten in een principieel andere situatie dan vorig jaar. Ik zie geen aanleiding om zulke ingrijpende maatregelen te adviseren”, aldus Van Dissel woensdag in het AD.
Boosterprik
De OMT-voorzitter vindt het moeilijk aan te geven of we ons zorgen moeten maken nu zowel het aantal ziekenhuisopnames als het aantal coronabesmettingen oploopt. „Eerst was de relatie tussen besmettingen en ziekenhuisopnames duidelijker”, aldus Van Dissel tegen het AD. „Maar door de hoge vaccinatiegraad is die verhouding nu anders. Veel van de besmettingen zien we nu onder jongeren, dus dat is gunstig voor het aantal ziekenhuisopnames. Maar het hangt ook af van de snelheid van verspreiding in niet gevaccineerde groepen en regio’s waar minder mensen ingeënt zijn.” Een grote vaccinatieronde met een boosterprik acht hij vooralsnog niet nodig.
Van Dissel denkt dat Nederland na het voorjaar in 2022 voor een belangrijk deel van het virus verlost kan zijn, maar houdt nog wel slagen om de arm. „Dat hangt van veel factoren af, zoals de duur van immuniteit, de eventuele opkomst van varianten, beschikbaarheid van vaccins en ons gedrag.”
Minder dan 100.000 mensen hebben vorige week een coronaprik gekregen, blijkt uit de meest recente vaccinatiecijfers van het RIVM.