Opsporingsdienst Sociale Zaken begint met 20 onderzoeken
De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) heeft al twintig onderzoeken naar grootschalige fraude op stapel staan. Dat heeft staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken donderdag bekendgemaakt bij het officiële begin van de onder zijn ministerie vallende dienst.
De SIOD gaat zich vooral richten op de netwerken achter grootscheepse fraude in de sociale zekerheid. Volgens Hoogervorst is de sociale zekerheid een steeds belangrijker werkterrein van zware criminelen. „Het startschot van vandaag is voor hen tegelijkertijd een waarschuwingsschot”, zei Hoogervorst.
Dat zware criminelen brood zien in fraude in de sociale zekerheid is volgens de staatssecretaris niet verwonderlijk. Er is veel geld te verdienen door de hand te lichten met sociale voorzieningen, arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden.
Als voorbeeld gaf Hoogervorst de uitzendbureautjes die bemiddelen in illegale of zwartbetaalde arbeidskrachten. Gemiddeld werken daar honderd mensen. Per jaar leveren die de eigenaar van het uitzendbureautje ruim 1,5 miljoen euro netto winst op. Volgens de laatste schattingen loopt de overheid landelijk hierdoor zeker 750 miljoen euro aan ontdoken premies en heffingen mis.
De SIOD krijgt voor de bestrijding van de fraude uitgebreide bevoegdheden. Zo mag de dienst onder leiding van het openbaar ministerie infiltreren, observeren en telefoongesprekken afluisteren. Op den duur komen er bij de bijzondere opsporingsdienst 280 rechercheurs te werken. Die moeten jaarlijks zestig tot honderd onderzoeken gaan verrichten.