Buitenland

Hulp aan Afghaan via VN

De G20-landen hebben de VN opdracht gegeven de humanitaire hulp aan Afghanistan te coördineren. Bovendien zijn alle belangrijkste industrielanden het erover eens dat de taliban de mensenrechten moeten erkennen. En het land mag geen toevluchtsoord voor terroristen worden.

Redactie buitenland
13 October 2021 11:20
Mario Draghi, dinsdag op de G20-top in Rome. beeld AFP, Tiziana Fabi
Mario Draghi, dinsdag op de G20-top in Rome. beeld AFP, Tiziana Fabi

„We moeten niet op het punt komen van twintig jaar geleden”, benadrukte de Italiaanse premier Mario Draghi na een speciale top van de G20 over de toekomst van Afghanistan. De G20-voorzitter uitte zijn tevredenheid dat er voor het eerst een gemeenschappelijke lijn bestaat bij de belangrijkste politieke besluitvormers ter wereld over de kwestie.

Gevraagd naar de erkenning van de talibanregering, zei Draghi dat daar niet over was gesproken en dat het tijdstip nog ver weg is. „De taliban worden beoordeeld op wat ze doen en niet op wat ze zeggen.” Na de herovering van het land beweerden de taliban dat ze gematigder zouden optreden dan vóór 2001. Maar daar zijn twijfels over.

Hulp EU

De Europese Unie trekt nog eens ongeveer 700 miljoen euro uit voor hulp aan Afghanistan en zijn buurlanden. Na de machtsovername door de taliban staat de economie op instorten en de winter is op komst.

De 300 miljoen die de EU eerder al vrijmaakte voor humanitaire noodhulp is niet genoeg, constateert Brussel. Maar de ontwikkelingshulp is bevroren sinds de machtsovername door de taliban.

Om de Afghanen toch te helpen, legt de EU minstens 250 miljoen bij voor onder meer gezondheidszorg. Dat geld gaat niet naar het talibanbewind, maar moet via hulporganisaties bij de gewone Afghaan terechtkomen. Een ander miljoenenbedrag komt ten goede aan de buurlanden die Afghanen hebben opgevangen die hun land zijn ontvlucht.

Het extra geld brengt de totale som voor EU-hulp aan Afghanistan op zo’n 1 miljard, zei Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. „Het Afghaanse volk moet niet de tol betalen voor de daden van de taliban.”

De aankondiging valt samen met het eerste officiële overleg van de EU met het nieuwe bewind sinds de taliban het land afgelopen zomer onder de voet liepen. Dat overleg van de speciale EU-gezant voor Afghanistan met het talibanregime betekent niet dat Brussel het erkent als wettige regering, benadrukt de Commissie. Het is bedoeld om bijvoorbeeld de vrije doorgang van Afghanen die het land willen verlaten te bespreken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer