Nederlandse marine ontkent invloed op zinken Frans vissersschip
De bemanning van een Nederlandse duikboot, de Dolfijn, heeft in 2004 voor de kust van het Engelse Cornwall geen fouten gemaakt toen daar in de buurt een Franse trawler plotseling zonk. De Dolfijn voer bovendien op dat moment meer dan 20 kilometer van de plek waar de vissersboot zonk. De onderzeeër is daarna die plek wel genaderd om deel te nemen aan de reddingsoperaties. Dit heeft de marine in een rechtszaak in Londen naar voren gebracht.
Nabestaanden van de omgekomen vijf bemanningsleden van de Bretonse trawler Bugaled Breizh zoeken nog steeds naar een verklaring voor de plotselinge ondergang van het schip. Het was mooi weer en de zee was kalm. Ze stellen dat er een verband moet zijn met de NAVO-oefening en dat er voor het zinken een onderzeeër is gezien. Dat zou mogelijk de Dolfijn zijn geweest die er op een NAVO-oefening was. Kapitein Jeroen van Zanten van de duikboten-afdeling van de Koninklijke Marine heeft via een videoverbinding de Britse rechters echter gezegd dat er toen geen fouten zijn gemaakt en de Dolfijn pas na het zinken in de buurt kwam.
Hij sprak namens de marine in de rechtszaak en was destijds niet de kapitein aan boord van de Dolfijn. Hij zei zich enkel te baseren op het scheepsjournaal van de duikboot. Van Zanten gaf tegenover advocaten van nabestaanden toe dat de onderzeeër na het zinken van de Bugaled Breizh urenlang heeft gevaren zonder over de positie te communiceren en geen gegevens heeft bewaard over de positie van andere vaartuigen in de omgeving. Er zijn dus geen technische sporen te achterhalen.
De duikboot is toen ook door piloten van reddingshelikopters gezien, maar er is geen verband met de ondergang van de Bretonse vissersboot en de NAVO-oefening aangetoond. De lichamen van twee van de vijf omgekomen vissers zijn nooit teruggevonden. Het Britse ministerie van Defensie en de Royal Navy ontkennen elke betrokkenheid. Een langdurig Frans onderzoek leverde geen definitieve oorzaak voor de tragedie op. De Britten stelden een eigen juridisch onderzoek in omdat twee lichamen door Britten zijn geborgen. Die zaak ligt nu bij de rechter in Londen.