Opgestapte softwarechef luchtmacht VS hekelt ‘AI-achterstand’
De Verenigde Staten hebben bij de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie al een achterstand op China opgelopen die niet meer is in te halen. Dat zegt de voormalige softwarechef van de Amerikaanse luchtmacht, die in een interview met de zakenkrant Financial Times verklaarde dat er een „goede reden is om boos te zijn”.
Nicolas Chaillan werkte de afgelopen jaren binnen de strijdkrachten aan manieren om de cyberveiligheid te verbeteren. De voormalige ‘chief software officer’ van de luchtmacht vertelde de krant dat hij vorige week opstapte uit protest tegen het trage tempo waarin het leger een technologische transformatie doormaakt. Ook kan hij naar eigen zeggen niet aanzien dat de VS voorbij worden gestreefd door China.
De 37-jarige Chaillan zei dat de VS zich over vijftien tot twintig jaar niet meer kunnen meten met China. „Het is nu al een gelopen race. Het is al voorbij, in mijn ogen”, zei hij tegen de Financial Times. Chaillan waarschuwde ook dat de cyberveiligheid binnen sommige overheidsdiensten nog op het niveau zit van een „kleuterschool”.
De voormalige topfunctionaris vertelde dat hij binnen enkele weken voor het Amerikaanse parlement wil getuigen over het Chinese cybergevaar voor zijn land. Dat geeft weliswaar veel meer geld uit aan defensie dan China, maar volgens Chaillan gebeurt dat niet op een effectieve manier. Hij klaagde ook dat de bureaucratie noodzakelijke hervormingen in de weg staat.
Volgens de voormalige chief software officer zijn technologieën als kunstmatige intelligentie veel belangrijker voor de toekomst van de VS dan bijvoorbeeld nieuwe straaljagers, zoals de F-35. Hij noemde de discussie over ethiek bij de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie een remmende factor in de VS. Ook zouden bedrijven als Google terughoudend zijn bij de samenwerking met het leger op AI-gebied.
De situatie in China ziet er volgens Chaillan heel anders uit. Daar moeten bedrijven volgens de expert verplicht samenwerken met de autoriteiten en wordt „enorm geïnvesteerd” zonder rekening te houden met ethiek.