Buitenland

Zaak-Dutroux lijkt definitief ten einde

Ook het laatste onderzoek in de zaak-Dutroux, de Belg die in juni veroordeeld is voor kindermoord en -verkrachting, wordt stopgezet. De kamer van inbeschuldigingstelling van Luik heeft deze week geoordeeld dat het geen zin meer heeft om de theorie van de „netwerken” rond Dutroux verder na te gaan, meldde de Vlaamse televisie donderdag.

ANP
26 November 2004 07:45Gewijzigd op 14 November 2020 01:55

Jarenlang deed in België het verhaal de ronde dat Dutroux niet in zijn eentje handelde, maar deel uitmaakte van een groter netwerk van pedofielen. Daarom is de zaak-Dutroux gesplitst. Eerst werden Dutroux en zijn directe kompanen vervolgd. Los daarvan zochten rechercheurs naar sporen voor de ’netwerktheorie’. Dutroux is eerder dit jaar veroordeeld tot levenslang en nu is dus besloten het tweede onderzoek stil te leggen.

Om de theorie van de netwerken te staven, moesten duizenden haren die in de kelder van Dutroux zijn verzameld, worden geanalyseerd. De kamer van inbeschuldigingstelling in Luik heeft nu besloten dat dit geen zin meer heeft. De analyse zou acht jaar duren en minstens 250.000 euro kosten. Ook andere onderzoekssporen hoeven niet meer te worden gevolgd, luidt het oordeel. De kans is zeer klein dat de speurtocht naar netwerken alsnog wordt voortgezet.

Daarmee lijkt de zaak-Dutroux helemaal ten einde. Wel loopt er nog een cassatieverzoek van de veroordeelden. Daarover volgt in december een beslissing. Ook loopt er een zaak bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens over het lange voorarrest.

De netwerken rond Dutroux hebben de Belgen in twee kampen verdeeld. Er zijn de ”believers”, die achter de man uit de morsige buurten van Charleroi een heel netwerk zien. Dutroux is in hun ogen slechts een klein radertje in een grotere machine, waarbij „hooggeplaatsten” kinderen bestellen voor seksfeesten. Dan zijn er de ”non-believers”, die menen dat Dutroux, die al eerder veroordeeld was voor ontvoering en verkrachting van minderjarigen, in zijn eentje handelde. De twee kampen waren overal: niet alleen onder burgers, maar ook bij de media en zelfs bij justitie.

De complottheorie werd gevoed door de gebeurtenissen in de zomer van 1996, toen het ene na het andere lichaam werd opgegraven in de tuinen van woningen die het eigendom zijn van Dutroux. Onderzoeksrechter Connerotte werd van zijn post gehaald en de hoofdofficier van justitie Bourlet had zich laten ontvallen dat hij zijn werk alleen maar kon doen „als men me m’n gang laat gaan.” Zie je wel, dachten veel Belgen, er is tegenwerking van hogerhand. Op 20 oktober van dat jaar leidde dat tot een enorme demonstratie.

Tijdens het proces tegen Dutroux, eerder dit jaar, is de spilfiguur in de netwerktheorie, Nihoul, slechts gedeeltelijk schuldig bevonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer