Tot nu toe 720 van de beoogde 2000 zorgreservisten beschikbaar
Tot nu toe hebben 720 zorgmedewerkers zich aangemeld voor een ‘nationale zorgreserve’ die wordt opgebouwd om toekomstige pieken in de zorgsector te kunnen opvangen. Deze zorgreservisten kunnen worden ingezet bij een nieuwe pandemie, een ramp of bijvoorbeeld een terreuraanslag.
Het demissionaire kabinet blijft koersen op een reservepoule van tweeduizend zorgmedewerkers, schrijft demissionair zorgminister Hugo de Jonge in een brief aan de Kamer. Daarvoor is vanaf het komend jaar 5 miljoen euro vrijgemaakt.
De zorgreserve komt er op verzoek van de Tweede Kamer, die hierover eind vorig jaar een motie aannam van de PVV en het CDA. Aanleiding is de coronapandemie waardoor de ziekenhuizen zoveel coronapatiënten moesten opnemen dat het personeel onder grote druk kwam. Er sprongen veel oud-zorgverleners bij, maar door een gebrek aan capaciteit werd veel reguliere zorg uitgesteld.
Het parlement denkt dat de sector in noodgevallen sneller en beter kan worden ondersteund als er al een poule van zorgverleners beschikbaar is. De afgelopen periode werden zorginstellingen ook ondersteund door mensen via het initiatief Extra Handen voor de Zorg. Daarvoor hadden zich het afgelopen anderhalf jaar circa 6300 mensen aangemeld, die hulp boden op verschillende niveaus. Instellingen kunnen nog tot en met eind dit jaar een beroep doen op dit bestand.
De minister hoopt dat mensen uit dit bestand zich zullen melden voor de nationale reserve, een initiatief van Extra ZorgSamen (EZS). Er loopt al een brede campagne om mensen te werven.
De komende tijd bekijkt De Jonge op welke manier de nationale zorgreserve kan en moet worden aangestuurd en welke juridische basis die krijgt.