Chipbedrijven weer in de uitverkoop op Amsterdamse beurs
Chipbedrijven gingen maandag opnieuw in de uitverkoop op de Amsterdamse beurs. Dat wijst erop dat de inflatievrees op de aandelenmarkten nog niet voorbij is. Veel beleggers vrezen dat er door de sterk opgelopen inflatie een versnelde afbouw van het steunbeleid van centrale banken in het verschiet ligt. En daarbij hoort ook het vooruitzicht van een stijgende rente, iets wat voor snel groeiende techbedrijven alom als ongunstig wordt beschouwd.
ASML, ASMI en Besi behoorden met verliezen tot bijna 4 procent tot de sterkste dalers in de AEX. Afgelopen tijd stonden deze aandelen vaker flink onder druk. Het aandeel ING, dat ex dividend noteerde, verloor ruim 3 procent. Olie- en gasconcern Shell profiteerde daarentegen van de verder opgelopen olieprijzen. Met een plus van bijna 2 procent eindigde Shell als koploper bij de hoofdfondsen.
De Europese beurzen gingen over de gehele linie stevig omlaag. Naast de inflatievrees waren er ook veel zorgen over ontwikkelingen rond het noodlijdende Chinese vastgoedconcern Evergrande. De dreiging van een faillissement van het bedrijf, dat kampt met een schuldenberg van honderden miljarden euro’s, houdt investeerders al geruime tijd in de ban. De AEX-index op Beursplein 5 sloot 1,2 procent lager op 757,20 punten. De MidKap verloor 0,5 procent tot 1049,11 punten en de graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt leverden tot 0,8 procent in.
Galapagos was met een min van dik 4 procent de grootste verliezer bij de middelgrote fondsen. De biotechnoloog gaf een update over zijn onderzoek met het middel filgotinib bij patiënten met de ziekte van Crohn. In overleg met samenwerkingspartner Gilead zal Galapagos de operationele en financiële verantwoordelijkheid op zich nemen voor de studie. Gilead betaalt daarvoor 15 miljoen dollar aan Galapagos. Renewi kreeg er verder bijna een tiende aan beurswaarde bij. Het afval- en recyclingsbedrijf verhoogde zijn verwachtingen voor het gehele boekjaar.
In Londen verloor Morrisons bijna 4 procent. De Amerikaanse private investeerder Clayton, Dubilier & Rice (CD&R) heeft de biedingsstrijd rond de Britse supermarktketen gewonnen met een bod van omgerekend dik 8 miljard euro.
Een vat Amerikaanse olie kostte 2,9 procent meer op 75,82 dollar. Brentolie werd 3,1 procent duurder op 81,73 dollar per vat. De euro was 1,1616 dollar waard tegen 1,1602 dollar op vrijdag.