Economie

Benzineprijs bereikt hoogste niveau ooit

Voor een liter benzine moet sinds vrijdag meer dan 2 euro worden betaald. Dat is althans de gemiddelde landelijke adviesprijs die consumentencollectief United Consumers dagelijks bijhoudt.

Redactie economie
1 October 2021 09:20Gewijzigd op 1 October 2021 17:23
Een benzineprijs van twee euro per liter bij een tankstation langs de A12 bij Harmelen. beeld ANP, Sem van der Wal
Een benzineprijs van twee euro per liter bij een tankstation langs de A12 bij Harmelen. beeld ANP, Sem van der Wal

Het is voor het eerst dat de prijzen tot boven de 2 euro zijn gestegen. De gemiddelde adviesprijs is nu 2,001 euro. Het laagterecord sinds United Consumers de prijzen bijhoudt, was op 13 december 2001 toen een liter benzine 1,049 euro kostte. Naast de benzineprijs staan daardoor ook de prijzen voor lpg en diesel op recordhoogtes. Voor lpg moet 1,026 euro worden betaald. Een liter diesel kost 1,659 euro.

De hogere prijzen zijn het gevolg van de oplopende olieprijs. Voor een vat brentolie moest eerder deze week meer dan 80 dollar (69 euro) worden betaald. Dat was voor het eerst sinds 2018. De olieprijzen en de consumptie zijn dit jaar snel gestegen doordat de economie herstelt.

Steeds meer mensen zijn ingeënt tegen het virus en coronabeperkingen, onder meer op reizen, zijn afgebouwd. Maar de capaciteit van de olieproducenten is achtergebleven. Zij kunnen nu niet goed aan de stijgende vraag voldoen.

Wat ook meespeelt zijn de oplopende prijzen voor energie. Gas en kolen zijn sterk in prijs gestegen en daarmee wordt olie door energieleveranciers als een goede alternatieve brandstof gezien. Ook dit drijft de olieprijs nog iets verder op.

Verenigd Koninkrijk

Ondertussen kampt het Verenigd Koninkrijk nog steeds met een nijpende brandstoftekorten bij veel tankstations die nog weken kan aanhouden. Volgens de Britse branchevereniging voor pomphouders Petrol Retailers Association (PRA) zal het nog langere tijd duren voordat de situatie is genormaliseerd en pompstations weer voldoende voorraden hebben.

Door de tekorten aan vrachtwagenchauffeurs om brandstof aan pompstations te leveren is bij veel locaties de brandstof op of slechts zeer beperkt verkrijgbaar. Daardoor zijn veel pompstations gesloten. Bij stations die wel open zijn staan lange rijen met wachtende automobilisten die brandstof willen kopen. Er zijn al opstootjes ontstaan tussen automobilisten.

Volgens de PRA zit ruim een kwart van de aangesloten tankstations nog zonder benzine en diesel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer