Binnenland

Amsterdam investeert 4 miljard om uit coronacrisis te komen

Het Amsterdamse stadsbestuur wil de komende jaren 4 miljard euro uittrekken om uit de coronacrisis te komen. Veel sectoren in de hoofdstad zijn hard geraakt door de pandemie. Wethouder Victor Everhardt van Financiën, die donderdag de begroting voor 2022 presenteerde, zegt „alles op alles” te zetten om „Amsterdam uit de crisis te investeren”. Het doel is vanaf volgend jaar 50 procent meer te investeren dan voorgaande jaren.

ANP
23 September 2021 09:02Gewijzigd op 23 September 2021 11:37

Dat leidt wel tot een hogere schuld. Die neemt naar verwachting toe van 6,1 miljard eind vorig jaar tot 7,3 miljard eind 2022. Naar verwachting komt de schuld in 2025 uit op 8,4 miljard euro.

Het stadsbestuur wil investeren in onder meer sportfaciliteiten, parken, jongerencentra, scholen, kunst- en cultuurvoorzieningen, infrastructuur, noodzakelijk onderhoud aan de stad, bouwgronden en de energietransitie. Volgens Everhardt gaat het in 2022 om ruim 850 miljoen euro.

„De coronacrisis is een enorme dreun voor het welzijn van de Amsterdammers en voor heel veel ondernemers en culturele instellingen”, aldus de wethouder. „Onze metropoolregio en onze stad werden extra hard geraakt. We hebben veel meer eigen inkomsten dan andere gemeenten en veel van die inkomsten komen uit het toerisme, de evenementensector en de horeca. Sectoren die nu nog altijd veel last hebben van nationale en internationale maatregelen en restricties.”

Hoewel de economische ontwikkeling van de stad en de regio de goede kant op gaan, blijft Amsterdam nog achter bij het landelijk beeld. Everhardt noemde het herstel „broos en onzeker”. Volgens hem zijn de maatschappelijke en economische gevolgen van de crisis nog niet voorbij en laten die zich zelfs mogelijk de komende tijd pas goed zien als de steunpakketten van het Rijk worden afgebouwd. Hij verwacht dat de ongelijkheid in de stad toeneemt en dat meer mensen in de bijstand, WW of schuldhulpverlening belanden.

De totale begroting voor 2022 is ruim 6,5 miljard. Het stadsbestuur geeft volgend jaar het meeste, ruim een miljard, uit aan werk, inkomen en participatie. Het geld gaat bijvoorbeeld naar inkomensvoorzieningen, inburgeringsactiviteiten en schuldhulp. Nog eens ruim een miljard is bedoeld voor volksgezondheid, jeugd en zorg, zoals de opvang van dak- en thuislozen, de specialistische jeugdhulp en uitgaven voor maatschappelijke ondersteuning. Verder trekt het stadsbestuur ongeveer een half miljard euro uit voor verkeer, vervoer en waterstaat (zaken als de ov-infrastructuur en onderhoud van bruggen en kademuren).

De gemeenteraad moet nog instemmen met de begroting.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer