Statiegeld succes: minder plastic flesjes op World Cleanup Day
Het op 1 juli van dit jaar ingevoerde statiegeld op plastic flesjes heeft resultaat geboekt: het aandeel flesjes in het gevonden zwerfafval is met 37 procent afgenomen.
Dat meldde maandag een verheugde Plastic Soup Foundation na de grote zwerfvuilopruimactie van zaterdag, op World Cleanup Day.
In totaal zijn er vorige week door duizenden vrijwilligers, natuurorganisaties en bedrijven ruim 90.600 items opgeruimd en ook geregistreerd. Sigarettenpeuken voeren de lijst weer aan, gevolgd door blikjes, snoepwikkels en flessen. Op plek 10 van de lijst met aangetroffen afval staat het mondkapje.
Volgens de Plastic Soup Foundation deden deze editie 41.342 officieel geregistreerde deelnemers mee, verdeeld over 1574 acties. Afgelopen woensdag hadden ruim tweehonderd scholen een opruimactie georganiseerd.
Wereldwijd waren in 181 landen opruimacties. In Nederland waren meer dan 1560 acties georganiseerd. Vooraf werd geschat dat er zo’n 40.000 mensen mee zouden komen doen.
Noordzee
Ook de Stichting Duik De Noordzee Schoon was afgelopen week actief met opruimen. Zestien vrijwillige duikers hebben plastics en visnetten verwijderd van vijftien scheepswrakken tussen Ameland en Helgoland. Deze plastics en netten zijn afkomstig van lading van vrachtschepen als MSC Zoë of verloren door vissersschepen.
Het duikteam heeft acht big bags aan verloren lading en visnetten vanaf scheepswrakken geborgen. Hiermee is ruim 3500 kilo aan voornamelijk kunststof uit de Noordzee verwijderd.
Het type afval wat op de scheepswrakken gevonden is wisselt per locatie. Ter hoogte van Ameland en Schiermonnikoog wordt nog steeds afval gevonden afkomstig van de containerramp op 2 januari 2019 met de MSC Zoë.
Meer oostelijk zijn verloren gegane visnetten en kreeftenkooien gevonden. Deze leiden volgens de stichting tot nodeloze sterfte van vis, kreeften en krabben als gevolg van verstrikking. Op Helgoland werden de plastics aangetroffen in de nesten van de kolonie Jan van Genten.