Den Haag breidt aantal vuurwerkvrije zones uit met 30 tot 53
De gemeente Den Haag breidt het aantal vuurwerkvrije zones tijdens de komende jaarwisseling met 30 uit naar 53. Een vuurwerkverbod voor de hele stad komt er niet, aldus burgemeester Jan van Zanen in een commissiebrief. „Onze voorkeur gaat ernaar uit om een dergelijk verbod landelijk te regelen. Dat zorgt voor meer duidelijkheid voor bewoners, vuurwerkverkopers en degenen die het verbod moeten handhaven.” In ons land gold tijdens de afgelopen jaarwisseling voor het hele land een vuurwerkverbod, vanwege corona en de daarmee gepaard gaande werkdruk in ziekenhuizen en bij hulpverleners.
De vuurwerkvrije zones worden ingesteld om kwetsbare mensen en dieren te beschermen, schrijft Van Zanen. Ze liggen rondom ziekenhuizen, kinderboerderijen en dierenopvanglocaties. Zoals vorige jaarwisseling al de bedoeling was, komen er dit jaar 30 zones bij rond maneges en groengebieden, zoals bossen, parken en Natura 2000 gebieden (duinen).
De komende jaarwisseling staat Den Haag ook weer vreugdevuren toe, onder voorwaarden. Die vuren gingen de afgelopen twee jaar niet door. Tijdens oud en nieuw van 2018 op 2019 kreeg Duindorp een enorme vonkenregen over zich heen van die vuren. Het jaar daarop konden ze niet doorgaan omdat na het verschijnen van een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over die situatie te weinig tijd was „om de procedure met een positief resultaat te doorlopen”, zo staat in de brief. Het jaar daarop stonden coronamaatregelen het houden van een vreugdevuur in de weg.
Inmiddels heeft de gemeente gesproken met de organisatoren van de vier vreugdevuren op Scheveningen, in Duindorp, de Purmerendstraat (Escamp) en de Paets van Troostwijkstraat (Laak) en zijn de aanvragen voor een evenementenvergunning ingediend.
De burgemeester kondigt in de brief verder aan tijdens de komende jaarwisseling auto- en andere voertuigwrakken preventief te zullen weghalen „om branden zoveel mogelijk te voorkomen”. Verder worden drones ingezet en zullen jongeren van wie bekend is dat ze herhaaldelijk voor overlast hebben gezorgd, direct worden gewaarschuwd dat ze in de gaten worden gehouden en dat ze zich moeten gedragen. „Mochten jongeren zich blijven misdragen dan schroom ik niet om hen een gebiedsverbod op te leggen”, stelt de burgemeester.