Onderwijs & opvoeding

De Vraag: Wat is er met onze puberdochter?

Ik zie dat onze 14-jarige dochter zich de laatste tijd anders gedraagt. Ze is teruggetrokken en sneller prikkelbaar. Toch wil ze er niks over kwijt en zegt ze dat alles goed gaat. Wat nu? We zijn bang dat er 
iets ergs speelt.

Janette Hertog
17 September 2021 18:49
beeld Jos Ansink
beeld Jos Ansink

Als je dochter zich plotseling meer afstandelijk opstelt, kun je je als ouders behoorlijk zorgen maken. Het is altijd goed om alert te zijn op gedragsveranderingen bij je kind en deze niet onopgemerkt te laten passeren. Laat je dochter weten dat je het idee hebt dat zij de laatste tijd stiller is: „Het lijkt alsof je niet lekker in je vel zit. Je bent wat stiller. Zie ik dat goed?” Persoonlijke gesprekken kun je niet afdwingen, tegelijkertijd zijn er wel degelijk een aantal randvoorwaarden die de kans op een persoonlijk gesprek met je kind kunnen vergroten. Als je al gewend bent om geregeld met je dochter gesprekken te hebben over allerlei onderwerpen, is het soms gemakkelijker om een ingang te vinden dan wanneer je daar minder vertrouwd mee bent.

Belangrijk in deze situatie is om regelmatig aan je dochter te laten weten dat je er voor haar wilt zijn, en dat ze bij jullie terechtkan. Geef niet te snel op –„Ze zegt toch niks, dus ik laat het maar zo”– maar blijf regelmatig vragen en benoemen wat je ziet bij je dochter. Laat merken dat je begaan met haar bent. Dat kan op diverse manieren: door attent te zijn, of belangstelling te tonen: „Hoe ging je toets vandaag?”, of door haar lievelingstoetje te maken bij het avondeten.

Zorg dat je beschikbaar bent en dat je dochter weet waar ze jullie kan vinden. Als je altijd druk bezig bent of vaak van huis, is het moeilijker om een moment te vinden voor een persoonlijk gesprek.

Het is daarnaast goed om zelf alvast te bedenken welke onderwerpen mogelijk zouden kunnen spelen bij jullie dochter en hoe jullie daar op een goede manier op zouden kunnen reageren. Door vooraf na te denken over je reactie is de kans groter dat je ook op die manier zult kunnen reageren op het moment dat jullie dochter zou vertellen wat er speelt. Voorkom zo veel als mogelijk beschuldigingen en verwijten. Probeer om samen te vatten wat jullie dochter vertelt en moedig haar aan om verder te vertellen. Tot slot kan het helpen om te beseffen dat een dergelijke gedragsverandering niet altijd hoeft te duiden op (ernstige) problemen. De puberteit is voor veel jongeren een ingrijpende fase in het leven waarin veel dingen veranderen. Probeer vooral om emotioneel beschikbaar te zijn voor haar. Dat gaat haar, los van wat er al dan niet speelt, het meeste helpen in deze fase.

17504722.JPG
Femke Hagoort. beeld RD, Henk Visscher

Femke Hagoort, GZ-psycholoog

Nieuwe vraag

Onze verkering is na drie jaar uitgegaan. De meeste van mijn vrienden zijn gemeenschappelijke vrienden. Hoe moeten we hier nu mee omgaan? Ik kan niet van hen verlangen dat ze kiezen tussen mij en mijn ex.

Reageren kan via sociale media en via vrijdag@rd.nl.

Zelf een vraag insturen? Graag!

Meer over
De Vraag

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer