Binnenland

Halsema: Amsterdam gaat niet actief handhaven in horeca

De bredere inzet van coronatoegangsbewijzen roept nog veel vragen op, en niet alleen bij de organisaties die ermee moeten gaan werken. Partijen in de Tweede Kamer zien ook bezwaren.

Redactie binnenland
16 September 2021 11:15
Bezoekers bij het Van Goghmuseum in Amsterdam met hun mobiele telefoon. Er zijn veel vragen en twijfels bij het kabinetsplan voor de bredere inzet van coronatoegangsbewijzen. beeld ANP, Ramon van Flymen
Bezoekers bij het Van Goghmuseum in Amsterdam met hun mobiele telefoon. Er zijn veel vragen en twijfels bij het kabinetsplan voor de bredere inzet van coronatoegangsbewijzen. beeld ANP, Ramon van Flymen

Voor toegang tot horeca, theaters, festivals en professionele sportwedstrijden moeten mensen binnenkort kunnen aantonen dat ze gevaccineerd of recent negatief getest zijn of een coronabesmetting hebben doorgemaakt.

De ChristenUnie vindt het plan voor de toegangsbewijzen „zorgelijk.” De partij vreest een verdere tweedeling in de samenleving. Ook heeft ze vragen over de tijdelijkheid van de maatregel, de uitvoerbaarheid en of de testen voor een toegangsbewijs gratis blijven.

17504743.JPG
beeld RD

D66 wil daarentegen meer mogelijk maken voor het nachtleven. De Tweede Kamerleden Paternotte en De Jong pleitten er in NRC Handelsblad voor om een voorbeeld aan Duitsland te nemen, waar clubs en discotheken weer open mogen als ze alleen mensen binnenlaten die ingeënt of recent besmet zijn geweest. De PvdA pleit voor uitzonderingen voor de toegangsbewijzen, voor bijvoorbeeld terrassen of sportkantines. De SP ziet te veel privacybezwaren, en vindt mede daarom beide voorstellen niet proportioneel. De partij zal de plannen niet steunen. PVV-leider Wilders vindt het „onacceptabel” om toegangsbewijzen in te voeren. „Het kabinet is demissionair en dus zonder politiek mandaat. Het invoeren van een nieuwe controversiële coronapas is dus illegaal.”

Hogere vaccinatiegraad

Volt vindt dat de toegangsbewijzen een uiterst middel moeten zijn. Dit is daarvoor niet het moment, stelt de partij. „Een coronapas mag geen middel zijn om een hogere vaccinatiegraad te bereiken.”

Dat er inderdaad mensen zijn die zich alsnog laten vaccineren, valt op te maken uit het aantal prikafspraken. Op maandag werden er 13.000 prikafspraken gemaakt en op dinsdag 15.558. Vorige week werden er gemiddeld zo’n 8000 afspraken per dag ingeroosterd, liet GGD GHOR Nederland weten na een bericht van Hart van Nederland.

Stichting Privacy First heeft grote bezwaren tegen de geplande invoering van coronatoegangsbewijzen. Volgens de belangenorganisatie zal dit leiden tot „een tweedeling in de samenleving, uitsluiting van kwetsbare groepen en een massale schending van ieders recht op privacy.” Ze voorziet dat invoering van de coronapas leidt tot „massale burgerlijke ongehoorzaamheid” en „kansrijke rechtszaken” tegen de staat.

Extra kosten
De verplichte controle van de coronabewijzen van onder anderen horecabezoekers en concertgangers brengt voor de bedrijven in die sectoren heel wat extra werk en kosten met zich mee. Volgens schattingen van de brancheverenigingen lopen de extra kosten op tot ruim 10.000 euro als de maatregel blijft gelden tot 1 november, zoals het kabinet gepland heeft, schreef nieuwssite nu.nl. Horecabazen en uitbaters van poppodia zijn niet te spreken over het feit dat ze vanaf 25 september de CoronaCheck-app van elke bezoeker moeten scannen.

Als een horecaondernemer in Amsterdam slechts steekproefsgewijs aan klanten vraagt naar hun coronatoegangsbewijs, hoeft hij niet al te veel zorgen te maken over een boete. Dat heeft burgemeester Halsema woensdag laten weten in de gemeenteraad, meldde Het Parool. De burgemeester zei alleen in te grijpen bij excessen.

Een onlinepetitie voor afschaffing van het coronatoegangsbewijs is sinds 9 september ruim 268.000 keer ondertekend.

Meer over
Corona

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer