Geweld tegen Indiase christenen piekt
De christelijke gemeenschap in de Indiase staat Uttar Pradesh voelt zich niet meer veilig nu er zich vrijwel dagelijks geweldsincidenten voordoen. International Christian Concern (ICC) toont zich diep bezorgd.
Alleen al in de afgelopen tien dagen hadden er ten minste tien incidenten plaats, aldus de Amerikaanse organisatie vrijdag. Evenals in andere staten bieden de antibekeringswetten van Uttar Pradesh juridische dekking voor radicale hindoenationalisten die christenen willen vervolgen. „Als de regering van Uttar Pradesh dit toestaat, zullen radicale hindoenationalisten weten dat ze straffeloos hun gang kunnen gaan.”
De vervolging van christenen, die nu op een hoogtepunt lijkt te zijn, begon eind juni met de arrestatie van twee moslims. Zij zouden duizend hindoes gedwongen hebben zich te bekeren tot de islam.
Politici van de regerende Bharatiya Janata-partij prezen de arrestaties publiekelijk en waarschuwden voor het onrechtmatig bekeren van hindoes tot niet-hindoeïstische religies, waardoor veel radicale hindoenationalisten tot actie werden aangezet.
Sindsdien heeft het ICC ten minste dertig incidenten tegen de christelijke gemeenschap van Uttar Pradesh geteld. Ten minste 71 voorgangers en andere christenen zijn in hechtenis genomen na beschuldigingen van radicale hindoes.
„De stemming in onze buurt is dat wij christenen hier niet thuishoren”, zei Sanju Devi tegenover ICC. Devi leidt een christelijke gemeente in Kushurupur, in de wijk Raibarely. Zij en haar gemeente worden sinds eind juni voortdurend lastiggevallen door lokale Bajrang Dal-activisten. Woensdag omsingelden de activisten gemeenteleden terwijl ze zich verzamelden voor een gebedsbijeenkomst in het huis van Devi.
In een soortgelijk incident, vorige week dinsdag, viel een menigte radicale hindoes pastor Raju Manji en zijn gemeente aan. De christenen kregen klappen voordat ze in hechtenis werden genomen.
„Gelovigen kunnen niet meer samenkomen in regio’s als Azamgarh, Jaunpur en Varanasi”, aldus een christelijke leider die anoniem wil blijven. „Anders volgen er fysiek geweld, intimidatie en arrestaties. Hulp van de politie blijft meestal achterwege, omdat die onder één hoedje speelt met de daders.”