Nederlandse wijnboeren doen het steeds beter
Door de toename van het aantal druiventelers wordt op Nederlandse bodem steeds meer wijn geproduceerd. Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) laten zien dat de wijnproductie in de laatste vijf jaar met 82 procent is gestegen. In 2018 bijvoorbeeld ging het om 950.000 liter.
Daardoor is het bij slijterijen en wijnspeciaalzaken steeds vaker mogelijk te kiezen voor een Nederlandse Pinot Noir of Riesling. De wijn staat volgens Dik Beker van de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) internationaal goed aangeschreven. „Maar om internationaal door te breken wordt te weinig geproduceerd.”
„Naast groene vingers voor een goede teelt is microbiologische kennis van belang”, aldus Beker. „Een proces om van druif tot een goede wijn te komen vraagt zorgvuldigheid. Een klein foutje in het gistingsproces maakt dat wijn ondrinkbaar is.”
De toename van het aantal druiventelers is sinds 2016 het grootst in Zuid-Holland. Door het beschikbaar komen van grond nam het aantal druiventelers toe met twaalf, een stijging van 300 procent. Gelderland heeft volgens de KvK de meeste duiventelers: 46. Limburg volgt met 27. In Utrecht (drie wijngaarden) en Groningen (twee) is de minste druiventeelt.