Oud-minister vast voor wapensmokkel Kroatië
De voormalige Argentijnse minister van Economische Zaken Domingo Cavallo is woensdag na een gerechtelijk verhoor gearresteerd. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij illegale wapentransporten naar Kroatië en Ecuador in de jaren ’90.
Cavallo was ten tijde van de illegale transporten minister onder president Carlos Menem. Hij wordt vastgehouden in een militaire gevangenis in Buenos Aires.
Het gerechtelijk onderzoek richt zich op de ongeveer 6500 ton wapens die officieel naar Panama en Venezuela zijn verscheept. De kanonnen en munitie kwamen echter terecht in Kroatië en Ecuador, waarmee internationale wapenembargo’s werden geschonden. Ex-president Menem is beschuldigd van het leiden van de wapensmokkel. Hij werd vorig jaar voor zes maanden onder huisarrest geplaatst.
Cavallo werd vorig jaar vanwege zijn verdiensten als minister in de jaren ’90 opnieuw tot minister van Economische Zaken benoemd, om de Argentijnse economie te redden. In december werden hij en president Fernando de la Rúa echter tot aftreden gedwongen vanwege de steeds grotere economische crisis.
Intussen heeft de nieuwe Argentijnse president Duhalde woensdag een nieuw sociaal plan gepresenteerd om de ergste uitwassen van armoede in zijn land tegen te gaan. Vanaf 15 mei zullen werkloze gezinshoofden een uitkering ontvangen van 150 peso per maand, dat is circa 60 euro. Zeker 1 miljoen gezinnen komen in aanmerking voor de financiële steun.
Het programma wordt onder meer gefinancierd door de Inter Amerikaanse Ontwikkelingsbank, die Argentinië vorig week een lening van ruim 7 miljoen euro verstrekte om het systeem van sociale voorzieningen te versterken. De VN, de lokale autoriteiten, de Katholieke Kerk en verscheidene non-gouvernementele organisaties werken mee aan de uitvoering van het programma.
Argentinië wil met het plan ook voorkomen dat er opnieuw sociale ontrust uitbreekt in het land. Afgelopen december kwamen in Argentinië massale protesten op gang uit woede over de slechte economische en sociale situatie in het land. De ongeregeldheden leidden tot het aftreden van de toenmalige president Fernando de la Rúa.