Musea door corona-epidemie in zwaar weer
De Nederlandse musea verwachten dit jaar te moeten afsluiten met nog geen 10 miljoen bezoeken. In 2019, toen er nog geen sprake was van corona en beperkende maatregelen, stond er 33 miljoen keer iemand voor de kassa.
De Museumvereniging, waarvan meer dan 400 musea lid zijn, roept kabinet en andere belanghebbenden op de musea te blijven steunen, want de eigen inkomsten zijn alleen al in 2020 met 250 miljoen euro gedaald. De 149 miljoen euro aan noodsteun in dat jaar kon dat gat dus lang niet vullen en het leed is volgens de vereniging ook nog steeds niet geleden. „In het vierde kwartaal lopen musea naar verwachting 65 miljoen euro aan eigen inkomsten mis, en in de eerste helft van 2022 zal dat onder vergelijkbare omstandigheden niet anders zijn. Met extra steun kunnen musea de periode van vraaguitval overbruggen en kan de kwaliteit van het aanbod overeind blijven, waarmee de spreiding van cultuur over alle regio’s gewaarborgd blijft”, aldus een woordvoerster. Ook andere overheden, fondsen en particulieren wordt gevraagd de knip te trekken voor de musea.
Het aantal museumbezoeken daalde in 2020, toen de coronacrisis losbarstte, al naar 13,2 miljoen. Verplichte sluitingen, beperking van de bezoekersaantallen en het bijna stilvallen van het toerisme uit het buitenland eisten hun tol. De daling van het aantal bezoeken door buitenlanders was in dat eerste coronajaar zelfs 82 procent: van 10 miljoen in 2019 naar 1,8 miljoen in 2020. De werkgelegenheid in de museumsector daalde vorig jaar met 6800 van de 35.000 mensen. Over dit jaar worden er verdere ontslagen verwacht.
Monumenten
Open Monumentendag heeft afgelopen weekend ruim 850.000 mensen getrokken. Ongeveer 4000 monumenten openden zaterdag en zondag de deuren voor belangstellenden. In Utrecht en omgeving was er veel belangstelling voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die sinds dit jaar op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijkt.
In Rotterdam kwam er veel publiek af op monumenten die een relatie hebben met het koloniale verleden. Populair was ook het Teylershuis in Haarlem.