Christendom blijft buiten EU-grondwet
De commissie verzoekschriften uit het Europees Parlement adviseert landen die voorstander zijn van een zin-
snede over God en het christendom in de EU-grondwet hierover een passage op te nemen in de nationale wet waarmee zij dat document goedkeuren.
De betrokken EP-leden hebben een petitie besproken die een pleidooi bevat voor het expliciet refereren aan de christelijke wortels van Europa. Ze is opgesteld door een in Italië gevestigde organisatie met de naam International Mission Centre. Die verzamelde bijna 1,5 miljoen handtekeningen van burgers.
Een meerderheid van de genoemde commissie geeft aan sympathiek te staan tegenover het verzoek, maar zij stelt tegelijk vast dat er niets meer te wijzigen valt. De regeringen hebben eind oktober de conceptgrondwet reeds ondertekend. Die moet nu nog worden geratificeerd door de nationale parlementen. In Litouwen is dat inmiddels gebeurd.
Een vermelding van de christelijke traditie in de preambule van de gemeenschappelijke constitutie is een voortdurend punt van discussie geweest; eerst binnen zogeheten conventie, die een ontwerp vervaardigde, en later in de onderhandelingen tussen de regeringen van de lidstaten. Het bleek echter niet haalbaar de vereiste unanimiteit te realiseren.
Met name Frankrijk heeft zich steeds krachtig verzet tegen een dergelijke aanduiding, omdat die niet zou passen bij een seculiere overheid met een strikte scheiding van kerk en staat. Het bleef in de uiteindelijke tekst bij een algemene verwijzing naar het „culturele, religieuze en humanistisch erfgoed.”
De europarlementariërs kunnen daarom niet meer doen dan landen aanbevelen eventueel via de wet die het nieuwe EU-verdrag bekrachtigt toch nog iets van hun intenties vast te leggen.