Kerk & religie

Drie grootste kerken ter wereld roepen op om klimaat te redden

De leiders van de van de drie grootste kerkgenootschappen ter wereld hebben een oproep gedaan aan de wereld om het klimaat te redden.

Redactie kerk
9 September 2021 11:35
Leden van de Franse kerk Unepref in Anduze liepen in 2016 een „broederlijke tocht” tegen klimaatverandering.  beeld RD
Leden van de Franse kerk Unepref in Anduze liepen in 2016 een „broederlijke tocht” tegen klimaatverandering.  beeld RD

„Luister naar de roep van de aarde”, schrijven paus Franciscus, oosters-orthodox patriarch Bartholomeüs en de anglicaanse aartsbisschop Justin Welby in een „gezamenlijke verklaring voor de bescherming van de schepping.”

Het is het voor het eerst in de geschiedenis dat de drie kerkleiders samen optrekken om de klimaatcrisis het hoofd te bieden. De drie geven leiding aan kerken die gezamenlijk zo’n 1,8 miljard leden tellen.

In hun verklaring schrijven de leiders dat „technologie nieuwe mogelijkheden biedt voor vooruitgang, maar ook voor het vergaren van ongebreidelde rijkdom. Velen van ons gedragen zich op een manier die blijk geeft van weinig bezorgdheid voor andere mensen of de grenzen van de aarde.”

Volgens de drie geestelijken zijn verlies van biodiversiteit, aantasting van het milieu en klimaatverandering „onvermijdelijke gevolgen van ons handelen, aangezien we meer van de bronnen van de aarde hebben gebruikt dan die kan verdragen.”

Offers brengen

Dat gedrag heeft bovendien geleid tot grote ongelijkheid en onrechtvaardigheid. „De mensen die het meest te lijden hebben onder de catastrofale gevolgen van het misbruik van de aarde zijn de armste mensen op de planeet, die juist het minst hebben bijgedragen aan die gevolgen.”

17481015.JPG
Paus Franciscus l. en patriarch Bartholomeüs, oktober 2020 in Rome. beeld EPA, Vatican Media Handout

De kerkleiders roepen iedereen op, ongeacht zijn geloof of wereldbeeld, om „te luisteren naar de roep van de aarde en van mensen die arm zijn, hun gedrag te onderzoeken en offers te brengen voor het welzijn van de aarde die God heeft ons gegeven.”

Nu is volgens hen het moment gekomen om „ons te bekeren, om ons vastberaden om te draaien en de tegenovergestelde richting in te gaan. We moeten vrijgevigheid en eerlijkheid nastreven in de manier waarop we leven, werken en geld gebruiken, in plaats van zelfzuchtig gewin.”

Omwille van toekomstige generaties moeten we ervoor kiezen om „anders te eten, reizen, uitgeven, investeren en leven, waarbij we niet alleen denken aan onmiddellijke interesse en winst, maar ook aan toekomstige voordelen”, aldus de leiders.

Ze roepen op om samen te werken aan een toekomst gebaseerd op het algemeen welzijn. „Samen kunnen we een levensvisie delen waarin iedereen floreert. Samen kunnen we ervoor kiezen om in liefde, gerechtigheid en barmhartigheid te handelen. Samen kunnen we op weg gaan naar een eerlijkere en meer bevredigende samenleving waarin de meest kwetsbaren centraal staan. ”

De geestelijk leiders doen daarnaast de oproep om te bidden voor de regeringsleiders die in de herfst in het Schotse Glasgow samenkomen voor een nieuwe klimaattop.

De verklaring kan worden gezien als een voorlopig hoogtepunt in de kerkelijke roep om klimaatverandering tegen te gaan. Zorgen voor Gods schepping is een geestelijke opdracht die een reactie van toewijding vereist. Dit is een kritiek moment. De toekomst van onze kinderen en de toekomst van ons gemeenschappelijk huis hangen ervan af.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer