Rechter hekelt vertragingen door kraken cryptoberichten
De grote vertragingen bij strafzaken, als gevolg van het ontcijferen van versleutelde cryptoberichten door het Openbaar Ministerie, leiden tot flinke ergernis bij de Rotterdamse strafrechter Jacco Janssen. Volgens hem hebben hij en zijn collega’s van de rechtbank Rotterdam onlangs geconcludeerd dat ze „voornamelijk over formele trajecten” spreken en niet bezig zijn met inhoudelijke berechting.
„Ik begin me eraan te storen”, uitte Janssen maandag zijn kritiek als voorzitter van de rechtbank in het strafproces rond de liquidatie van Rotterdammer Cevat Bozdag. Al ruim een jaar zitten hiervoor twee mannen in voorlopige hechtenis, maar het onderzoek is nog niet afgerond.
Bij een tussentijdse zitting in april vroeg het Openbaar Ministerie meer tijd, omdat het onderschepte berichten van de criminele chatdienst Sky ECC wilde kraken. Hieruit zou mogelijk het motief voor de moord en de opdrachtgever blijken. Vijf maanden later is het justitie nog niet gelukt die versleutelde berichten te vinden en te kraken, zo bleek maandag tijdens de zitting. Hierdoor werd de hechtenis van de verdachte Amsterdammers weer verlengd.
Rechter Janssen constateert dat soortgelijk onderzoek in veel meer grote strafzaken tot enorme vertragingen leidt, al kon het OM hem niet vertellen om hoeveel zaken het gaat. „Het houdt het hele strafrecht enorm op. Het wordt wel heel erg ongewis op deze manier”, zei hij. Die vertraging is voor zowel slachtoffers, nabestaanden als verdachten vervelend, aldus Janssen. „Het is in hun belang om een keer duidelijkheid te krijgen.”
De afgelopen jaren heeft justitie meermaals enorme hoeveelheden cryptoberichten binnengehaald, van onder meer Ennetcom, Encrochat en Sky ECC. Het OM sprak eerder van „een schat aan bewijs”, dat in een flinke reeks zaken is ingebracht en inmiddels tot ettelijke veroordelingen heeft geleid. Onder meer grote liquidatieonderzoeken, zoals dat rond Ridouan Taghi, leunen in niet onaanzienlijke mate op ontsleuteld berichtenverkeer. Ook in de zaak tegen de maandag veroordeelde Brabantse drugs- en wapenhandelaar Martien R. heeft de rechter Encrochatberichten als bewijs gebruikt.