OR eist vertrek top Delta Bouman
De ondernemingsraad van de Rotterdamse instelling voor geestelijke gezondheidszorg Delta Bouman heeft dinsdag het vertrek geëist van de drie overgebleven directeuren. Een vierde directeur was al eerder ontslagen. Binnen de top van de instelling woedt al langer een strijd om de macht.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) noemt de ruzie bij de mega–instelling zorgelijk. „De zorg aan patiënten mag niet in het gedrang komen door alle perikelen. Wij vinden dat er snel een oplossing moet komen voor de problemen."
Het voormalige psychiatrisch ziekenhuis Delta voor Rotterdam en omgeving en het Rotterdamse centrum voor verslavingszorg Bouman zijn ongeveer anderhalf jaar geleden samengegaan. Dit voorjaar ontstond ruzie binnen de directie.
De raad van toezicht deed daarop de suggestie een vijfde directeur aan te stellen die verder gehakketak moest voorkomen. Voor directeur E. Schuyer, afkomstig van het voormalige Delta ziekenhuis, was dat enkele weken geleden reden zijn ontslag in te dienen. Toen hij, vlak daarna, zijn ontslag wilde intrekken, maakte de raad van toezicht die stap onmogelijk. Het management van het voormalige Delta ziekenhuis zei daarop het vertrouwen op in de twee directeuren S. Czyzewski en B. van de Wetering, beiden afkomstig van het voormalige Bouman.
Deze twee directeuren gaven de raad van toezicht dinsdag het advies de fusie simpelweg ongedaan te maken. De ondernemingsraad van DeltaBouman maakte hierop bekend de samenwerking te verbreken met het hele topmanagement. Volgens een woordvoerster hebben de directeuren de laatste weken niets gedaan om de chaos te verkleinen. „Integendeel. Ze hebben de situatie alleen maar erger gemaakt." De ondernemingsraad wil dat de raad van toezicht zo snel mogelijk interim–bestuurders aanstelt.
Volgens plaatsvervangend voorzitter S. Drijver komt de raad van toezicht deze week in spoedvergadering bijeen om zich te beraden op de bestuurscrisis. Hij wil dat er snel een interim–bestuurder wordt aangesteld die een recht op veto krijgt over besluiten van de resterende directeuren. Daarbij geeft hij aan dat het terugdraaien van de fusie tussen de twee instellingen een reële optie is. „Het is misschien ongebruikelijk, maar technisch is het mogelijk. We voorkomen er misschien veel schade mee."