Australië ziet ook na 2030 heil in steenkool
Steenkool zal ook na 2030 een belangrijke bijdrage leveren aan de Australische economie gelet op de groeiende vraag wereldwijd. Dat zei de Australische minister van Grondstoffen daags nadat een afgezant van de Verenigde Naties het land opriep om de fossiele brandstof geleidelijk aan af te schaffen.
Australië is zwaar afhankelijk van kolengestookte energie en is daardoor per hoofd van de bevolking een van de grootste uitstoters van CO2 ter wereld. De conservatieve regering schaart zich ook hardnekkig achter de fossiele-brandstofindustrieën en zegt dat harder optreden tegen emissies banen zou kosten. Volgens minister van Resources Keith Pitt zijn berichten over een naderend einde van steenkool sterk overdreven en is de toekomst van steenkool tot ver na 2030 verzekerd.
In de drie maanden tot juli steeg de Australische uitvoer van steenkool met ruim een kwart in waarde tot omgerekend bijna 8 miljard euro, merkte de minister op. De steenkoolprijzen zijn gestegen nu de wereldeconomieën zich herstellen van de coronabeperkingen. „Over de toekomst van deze cruciale industrie zal worden beslist door de Australische regering, niet door een buitenlandse instantie die de sector wil sluiten, wat duizenden banen en miljarden exportdollars voor onze economie kost,” aldus Pitt.
Selwin Hart, de speciale adviseur van de VN inzake klimaatverandering, waarschuwde een dag eerder dat klimaatverandering de Australische economie enorme schade toebrengt als het land niet meer doet om het gebruik van steenkool terug te dringen. De VN heeft opgeroepen om in de landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), waartoe ook Australië behoort, het gebruik van steenkool tegen 2030 geleidelijk af te bouwen.
In juli slaagden de ministers van Energie en Milieu van de groep van twintig grote economieën (G20) er niet in een overeenkomst te sluiten om het gebruik van steenkool tegen 2025 af te bouwen. Volgens sommige deskundigen is er kans op vooruitgang tijdens de VN-klimaatonderhandelingen in Glasgow in november.
De Australische premier Scott Morrison zei eerder dat Australië op weg is zijn uitstoot naar nul te brengen, maar heeft zich niet vastgelegd op een tijdschema. Het land zal zijn emissieprognoses voor 2030 tijdens de klimaattop in Glasgow bijstellen.