Economie

Limburgs afval mogelijk naar buitenland

De 47 gemeenten in Limburg willen jaarlijks miljoenen euro’s besparen op de verwerking van afval. Om dat vanaf 2009 mogelijk te maken zou de verwerking van de jaarlijkse 300.000 ton huishoudelijk afval ook in België en Duitsland moeten geschieden.

ANP
23 November 2004 16:21Gewijzigd op 14 November 2020 01:54

Dat zei de Maastrichtse wethouder W. Hazeu (GroenLinks, milieu) dinsdag. De Limburgse gemeenten werken samen bij de afvalverwerking om de kosten te drukken. Op dit moment verwerkt energiebedrijf Essent het afval. Dat contract loopt in 2008 af. Vanaf 2006 mag het afval ook in het buitenland worden verwerkt. De gemeenten grijpen die kans aan om de kosten drukken. Een definitief besluit over een marktverkenning voor het drukken van de verwerkingskosten van afval na 2009 nemen zij 24 november, aldus Hazeu.

Niet alleen door de buitenlandse aanbesteding kunnen de kosten omlaag, ook bestaan er volgens Hazeu nieuwe verwerkingstechnieken zoals vergisting en nascheiding, waardoor veel minder afval dan nu verbrand hoeft te worden. Ook daardoor kan geld worden verdiend, aldus Hazeu, die vice–voorzitter is van de stuurgroep Afvalsamenwerking Limburg waarin de gemeenten samenwerken.

Het verbranden of storten van restafval, grof huishoudelijk afval en GFT kost de Limburgse gemeenten nu 140 euro per ton. Door gebruik te maken van nieuwe technieken kan ook voor de burger de afvalstoffenheffing omlaag, aldus Hazeu.

Landelijk loopt Limburg naar eigen zeggen voorop in het voorkomen en scheiden van afval. „Limburg heeft hierin een voorbeeldfunctie naar andere provincies", zegt Hazeu. Mede om die reden willen de samenwerkende gemeenten zich sterk maken voor een goedkopere eindverwerking.

De stuurgroep verwacht dat de aangesloten gemeenten op 24 november akkoord gaan met de marktverkenning.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer