Mentale gezondheid achteruit bij tweede lockdown
Vooral jongvolwassenen hebben te lijden onder de gevolgen van de coronacrisis. Dat bleek vrijdag uit onderzoek van het CBS. Bijna de helft van hen zei zich vaker eenzaam te voelen en bijna een derde was frequenter gestrest.
Daarnaast springen cijfers over alleenstaanden en ouders van jonge kinderen eruit. Zo voelt 44 procent van de alleenstaanden zich vaker eenzaam in de coronaperiode en ervaren ouders met jonge kinderen meer stress.
In het onderzoek, waar 3300 mensen aan meededen, werd deelnemers gevraagd of zij zich tijdens de coronacrisis meer of minder eenzaam, angstig, somber of gestrest voelen.
Bij jongvolwassenen, tussen de 18 en 25 jaar, is de mentale gezondheid over bijna de hele linie het hardst achteruit gegaan. Naast de toename in eenzaamheid en stress, voelt 37 procent van de jongeren zich somberder in coronatijd. Alleen de toename in angstgevoelens is bij elke leeftijdsgroep ongeveer even groot.
De algehele mentale gezondheid kreeg vooral een knauw aan het begin van de tweede lockdown, rond de jaarwisseling. Meer dan 15 procent van de mensen was toen psychisch ongezond. Sinds 2001, toen dit voor het eerst werd gemeten, was dat percentage nooit zo hoog.
Opnieuw schieten de cijfers over jongvolwassenen uit: van hen was destijds een kwart psychisch ongezond. Dit wordt gemeten aan de hand van onder andere neerslachtigheid en in de put zitten, maar ook de mate van geluk.
Ook de invloed van corona op de levensstijl is onderzocht. Hierbij valt te denken aan voeding, sport en gebruik van drank en drugs.
En weer springen de cijfers over jongeren in het oog. Maar liefst 36 procent van de 18 tot 25-jarigen die weleens alcohol dronken, gaf aan dat ze minder zijn gaan drinken. Ongeveer 12 procent is juist meer gaan drinken
Het lijkt erop dat de coronaperiode Nederlanders fysiek niet gezonder heeft gemaakt. Een derde van de respondenten is minder gaan sporten in coronatijd, terwijl meer dan 40 procent aangaf meer achter een beeldscherm te zitten.
Vooral de jeugd beweegt minder tijdens de coronacrisis: 45 procent is minder gaan sporten. Ook is meer dan drie op de tien jongeren vaker snacks gaan eten.
Naast jongvolwassenen zijn ook veel thuiswerkers minder gaan bewegen: bijna vier op de tien.
De cijfers baren Carolien van Stam, GZ psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog, zorgen. „Zo’n 70 tot 80 procent van de jongeren is veerkrachtig. Maar de 20 tot 30 procent die dat niet is, kan langdurige negatieve gevolgen van corona ondervinden.”